De voorbije tien jaar zijn er 130 wapens van het Waals bedrijf FN Herstal teruggevonden op Mexicaanse plaatsen delict. “Wij willen benadrukken dat de verkoop en leveringen van FN Herstal in Mexico uitsluitend gebaseerd zijn op officiële verzoeken van de Mexicaanse regering”, reageert het Waals wapenbedrijf.

Uit officiële documenten van het Mexicaanse leger, die een mensenrechtenorganisatie Global Exchange kon bemachtigen op basis van de wet op de openbaarheid van bestuur, blijkt dat er tussen januari 2010 en september 2019 130 wapens van het Waals bedrijf FN Herstal zijn teruggevonden. In mei 2019 onthulde Le Soir al dat de wapens van FN herstal zeer geliefd zijn bij de Mexicaanse drugkartels.

“Wij willen benadrukken dat de verkoop en leveringen van FN Herstal in Mexico uitsluitend gebaseerd zijn op officiële verzoeken van de Mexicaanse regering”, zegt FN Herstal in een schriftelijke reactie nadat ze niet geïnterviewd wilden worden door Knack. “Voornamelijk via het leger en de marine, de enige overheidsinstanties die wettelijk bevoegd zijn om wapens in te voeren.”

Ook het kabinet van Waals minister-president Elio Di Rupo (PS) sloeg een interview af. “Sinds 2014, na de betrokkenheid van de Mexicaanse politie inzake de dood van 43 studenten, worden de exportvergunningen enkel nog verleend aan het Mexicaanse leger en niet aan de politie”, maken ze schriftelijk duidelijk.