Volgens de echtgenote van de Zweeds-Iraanse medicus Ahmadreza Djalali zou de executie zijn uitgesteld. Dat verklaarde ze aan VTM Nieuws. De vrees nam toe dat het regime van Iran vandaag zou terechtstellen. Dat meldden ‘De Telegraaf‘ en verscheidene andere internationale media. Human Rights Watch bevestigde dat de man sinds dinsdag van de Evin gevangenis is getransfereerd naar de gevangenis Rajai Shahr waar Iran altijd op woensdagen executies uitvoert. Over de reden van het uitstel is momenteel weinig bekend.

In Brussel was er een demonstratie voor de Iraanse ambassade tegen de doodstraf voor Ahmadreza Djalali. Ook zijn vrouw, Vida Mehrannia vertelt aan The Guardian dat ze het ergste vreest “Wat hij toen zei dat er zou gebeuren, vindt nu daadwerkelijk plaats. Hij wordt vandaag geëxecuteerd, tenzij er iemand ingrijpt.”

Ze stelt haar allerlaatste hoop in internationale politieke druk of van de media. 

Djalali, is in april 2016 in Teheran gearresteerd. Hij was daar uitgenodigd door de Universiteit van Teheran om een symposium over rampenbestrijding bij te wonen. Toen hij op weg was om zijn familie te bezoeken is hij door het regime opgepakt.
(lees verder onder deze tweet)

Djalali is in handen van ‘The Hanging Judge’

Iran beschuldigt hem van spionage voor aartsvijand Israël. Sinds zeven maanden zit hij in de beruchte Evin-gevangenis in een isoleercel. Eens in de twee weken mocht hij een kort telefoontje naar zijn familie doen.

Volgens ‘De Telegraaf’ is rechter Salvati die zijn rechtszaak behandelt bekend als ‘The Hanging Judge’. Volgens Amnesty houdt hij verdachten graag langdurig in onzekerheid houdt en is hij buitengewoon kwistig met doodstraffen. 

Djalali kreeg enkel een door de rechtbank toegewezen advocaat en probeerde al meermaals via honger- en dorststakingen een eerlijk en openbaar proces af te dwingen. Zijn zogenaamde “bekentenis” uit 2017 is afgedwongen na foltering. Zowel de psychologische toestand als de fysieke gezondheid van Djalali zijn dramatisch achteruit gegaan.

Diplomatieke druk blijft: Iran mogelijk uit op gevangenenruil

Vanuit Europa was de voorbije dagen diplomatieke druk uitgeoefend op Iran om de executie te voorkomen. Waarnemers achten het waarschijnlijk dat het Iraanse regime een gevangenenruil probeert af te dwingen. In ons land staan momenteel vier Iraniërs terecht, voor het plannen van een aanslag tegen een Iraanse verzetsbeweging in Frankrijk.

Vorige week liet het regime nog een Australisch-Britse onderzoekster vrij, in ruil voor drie Iraniërs die in Thailand een bomaanslag hadden gepland. Djalali was in ons land gastdocent aan de VUB.