Kamerlid Michael Freilich (N-VA) ontving donderdagavond een e-mail van het “Legal covid-team” van de FOD Volksgezondheid met de vraag om een excelbestand, met details over honderden betalingen in het kader van de coronaprovisie, te verwijderen. “Ik kan als parlementslid vragen stellen aan de ministers en kabinetten. Zeven maanden lang moest ik wachten op deze lijst. Vorige week kreeg ik die en heb ik die gepubliceerd.”

Freilich publiceerde het document op zijn persoonlijke website. “Ik doe dit omwille van de transparantie,” vertelt Michael Freilich. “Zulke grote bijlagen verschijnen meestal niet op de website van de Kamer.” Maar nu vindt de juridische dienst dat er blijkbaar te veel informatie gepubliceerd is. “Ze geven me uiterlijk tot morgen om het te verwijderen. Transparantie is in dit land blijkbaar een vies woord. Ik doe daar niet aan mee,” zegt hij in een reactie aan SCEPTR.

Probeert de overheid iets te verbergen?

Freilich uitte vanavond zijn verontwaardiging ook in een persbericht: “Dit document heb ik opgevraagd in het kader van mijn werkzaamheden als parlementslid. Het gaat om publieke fondsen en dus heeft het parlement maar ook de bevolking het recht om te weten hoe en waaraan hun geld gespendeerd werd.”

Hij stelt zich vragen bij de eerlijkheid van de regering. “Dat men mij nu vraagt om dat te verwijderen doet bij mij toch een aantal alarmbellen afgaan. Wat probeert men juist te verbergen?”

De juridische dienst van de FOD Volksgezondheid bezorgde Freilich inmiddels een nieuw bestand waarin belangrijke details van de bestelling zijn ‘vergrendeld’.

Het enige wat ik zal doen is de naam van de bewuste medewerker op het kabinet, die het document opstelde, verwijderen in het kader van de GDPR.”

Naar de rest heeft Freilich geen oren. “Ik zal mijn werk als vertegenwoordiger van het volk in eer en geweten blijven doen,” klinkt het. “Ik heb het recht dergelijke informatie op te vragen en als volksvertegenwoordiger deel ik die info met het volk.

Michael Freilich nodigt alle burgers uit in het document te grasduinen

Freilich nodigt alle burgers uit te grasduinen in het document. “Ik nodig geïnteresseerde burgers uit om zelf na te gaan waaraan de federale overheid de voorbije maanden geld heeft uitgegeven. Als ze vragen hebben of bijzondere zaken opmerken, kan men mij gerust een seintje geven”, besluit de N-VA politicus vastberaden.

Het document kunt u hier terugvinden.

 

1 REACTIE