De Vlaamse regering legt voorwaarden op aan de federale regering-De Croo om akkoord te gaan strengere CO2-doelstellingen op EU-niveau. Dat schrijft De Standaard.

De verschillende lidstaten van de Europese Unie beslissen deze week of al dan niet akkoord wordt gegaan met het voorstel om de CO2-uitstoot tegen 2030 met 55 procent te doen dalen (ten opzichte van 1990).

De Vlaamse regering legt daarbij, op basis van het Vlaamse regeerakkoord, voorwaarden op aan het federale niveau. Zo wil Vlaanderen dat de verdeling van de EU-doelstelling kostenefficiënt gebeurt. Vandaag wordt die verdeling berekend op basis van het bruto binnenlands product per inwoner, waardoor België een hogere doelstelling krijgt dan de Oost-Europese landen, terwijl de daling daar juist goedkoper kan. Daarnaast wil de Vlaamse regering de mogelijkheid behouden om in andere landen uitstootrechten te kopen om de doelstellingen te halen.

Demir: “Belangrijke en strikte voorwaarden”

Het Belgische standpunt werd vanmiddag vastgelegd na overleg tussen de verschillende Belgische regeringen. Minister van Klimaat Zakia Khattabi (Ecolo) klonk triomfantelijk op Twitter: “Habemus pactum! België zal de Europese ambitie ondersteunen van -55% op de Europese Raad.”

Haar Vlaamse evenknie Zuhal Demir (N-VA) temperde het triomfalisme vrijwel meteen. “Met desinformatie maakt je het niet makkelijker, collega”, reageert Demir. “Er zijn belangrijke en strikte voorwaarden die vervuld moeten worden voor we dit standpunt in Europa kunnen verdedigen.”

1 REACTIE

  1. Onze politici kennen blijkbaar jun politieke geschiedenis niet. In het verleden hebben de Franstalige politici zich NOOIT aan hun woord gehouden (zie artsenquota, taalwetgeving, ea). Ik dacht dat de geloofwaardigheid haar dieptepunt had bereikt. Neen dus, of moet ik dit lezen als een sollicitatie voor toekomstige regeringsdeelname?