De Vlaamse regering is niet tevreden met het akkoord over de verhoging van de Europese klimaatdoelen tegen 2030. “Vlaanderen blijft achter zonder duidelijke garanties over verdere uitwerking van Europese ambitieverhoging”, klinkt het bij Vlaams minister van Klimaat, Zuhal Demir (N-VA). “Geen goede zaak.”

De Vlaamse regering ging akkoord met verschillende zaken van het nieuwe klimaatakkoord. Zo was ze het eens om dat de uitstoot van -40 naar -50 procent moest gaan. Maar daar koppelden ze wel twee voorwaarden aan. De lidstaten uit Centraal-Europa zoals Polen, die het goedkoopst en het snelst hun schadelijke uitstoot kunnen verlagen, zullen de grootste inspanningen moeten leveren. Als tweede voorwaarde moesten ‘gebuisde’ lidstaten hun tekort kunnen afkopen. 

Vlaams Minister van Energie Demir stelt nu Vlaanderen achter blijft zonder garanties. “Uit een eerste analyse blijkt dat de goedkeuring is gegeven aan een tekst die de Vlaamse kernministerraad maandagochtend nog afwees en amendeerde”, klinkt het op het kabinet van Demir. “De Vlaamse vraag naar rechtvaardige spreiding van inspanningen kreeg geen gevolg tijdens de EU-top”, tweette ze vrijdagochtend.

(Lees verder onder de tweet)

De federale regering, die het finaal akkoord mee onderhandelde, ontkent dat. “Alle afspraken die gemaakt zijn met Vlaanderen zitten wel degelijk in het finale akkoord. Er is aandacht voor de verdeling van de inspanningen binnen Europa en er zullen extra mogelijkheden zijn voor lidstaten die hun doelen tegen 2030 zelf niet halen.”

Premier Alexander De Croo (Open Vld) heeft het in een Tweet nochtans over eensgezindheid. “Na eensgezinde Belgische klimaatafspraken eerder deze week, is er nu een ambitieus Europees klimaatakkoord. De duurzaamheidsrevolutie is ook een technologische revolutie, een economische kans die we als België moeten grijpen.”