In een persbericht laat Vlaams Belang weten “verbolgen” te zijn over de uitspraken van PS-voorzitter Paul Magnette. In ‘De afspraak op vrijdag’ pleitte Magnette voor een staatshervorming waarbij geen plaats meer is voor de gemeenschappen. “Dagdromerij van een partij die twee gewesten op de rand van het bankroet heeft gebracht”, klinkt het bij Vlaams Belang.

Volgens PS-voorzitter Paul Magnette hebben de Franse en Vlaamse gemeenschap in Brussel geen zin meer. Daarom pleit hij voor een nieuwe staatshervorming met drie of vier volwaardige gewesten: Vlaanderen, Wallonië, Brussel en een Duitstalig gewest.

“De PS wil alle gemeenschapsbevoegdheden naar de gewesten brengen terwijl Brussel dat niet kan betalen”, zegt Brussels fractievoorzitter Dominiek Lootens-Stael

“Brussel ligt geografisch maar ook economisch in Vlaanderen verankerd en is nog steeds onze hoofdstad”, benadrukt fractievoorzitter Barbara Pas. “Het is duidelijk dat de PS een offensief tegen Vlaanderen en alle Vlamingen die in Brussel werken en wonen is gestart. Men wil het de Vlamingen lastig maken en hen desnoods uit Brussel verjagen, maar men wil wel hun geld incasseren. Denk maar aan de stadstol.”

“En met deze PS wil Bart De Wever de toekomst in dit land uittekenen?”, vraagt Pas zich af. “Ik hoop dat de N-VA samen met ons de Vlaamse belangen, ook in onze hoofdstad Brussel, wil blijven verdedigen”, besluit ze.