In het Verenigd Koninkrijk heeft het coronavaccin van Oxford-AstraZeneca groen licht gekregen van de Britse toezichthouder MHRA. Het is het tweede vaccin, na dat van Pfizer-BioNTech, dat daar wordt goedgekeurd.

Volgens minister van Volksgezondheid Matt Hancock (Con.) heeft men met het Oxfordvaccin en het Pfizervaccin samen genoeg dosissen om de gehele Britse bevolking te vaccineren. Het Verenigd Koninkrijk bestelde 100 miljoen dosissen van het Oxfordvaccin, genoeg voor 50 miljoen mensen. Het vaccin bestaat uit twee dosissen. De tweede dosis wordt drie maanden na de eerste toegediend.

De Britse inentingscampagne kan nu massaal uitgebreid worden. Het Oxfordvaccin moet in tegenstelling tot dat van Pfizer niet op extreem lage temperatuur bewaard worden en kan makkelijker geproduceerd worden. Het is wel minder effectief dan het dan andere vaccin.

Waar in België tot nu toe slechts enkele symbolische prikken uitgedeeld werden, vaccineerde men in het Verenigd Koninkrijk al meer dan 600.000 mensen. De nood is weliswaar hoog aan de andere kant van het Kanaal, aangezien er een nieuwe besmettelijke coronavariant woedt die voor een recordaantal besmettingen zorgt.