Viroloog Steven Van Gucht waarschuwt voor een verlenging van de lockdown indien de feestdagen niet in beperkte kring gevierd worden. “Eén feestdag kan dus een maand doorwerken in de cijfers, en een maand extra lockdown betekenen”, aldus Van Gucht. 

Zoals u weet moeten de feestdagen vanwege de coronacrisis binnen het gezin gevierd worden, maar er lijkt angst te bestaan dat lang niet iedereen dat zal doen. Er werden verregaande controles aangekondigd, onder meer met drones en het tellen van pizzadozen, en gisteren benadrukte ook premier Alexander De Croo nogmaals het belang van het naleven van de maatregelen tijdens de feestdagen.

Maand langer in lockdown

Tijdens de persconferentie van het Nationaal Crisiscentrum had ook viroloog Steven Van Gucht het opnieuw over de feestdagen. “Het virus is jammer genoeg nog steeds wijdverspreid onder de bevolking. Het worden dus uitzonderlijke feestdagen, en we zijn genoodzaakt te vieren in heel beperkte kring”, aldus de viroloog.

Indien we dat niet doen, dreigt de lockdown verlengd te worden met een maand. Uit berekeningen van wetenschappers van verschillende universiteiten blijkt immers dat indien 20% van de gezinnen toch meerdere mensen uitnodigt, dit een maand lang kan zorgen voor een stijging van de besmettingen en ziekenhuisopnames. “Eén feestdag kan dus een maand doorwerken in de cijfers, en een maand extra lockdown betekenen.”