Volgens het openbaar ministerie in Limburg heeft de verdwenen kapster Rabia H. (29) uit Genk haar eigen ontvoering in scène gezet. Dinsdag is ze ‘teruggevonden’ in de buurt van Bremen. Zelf suggereerde ze op sociale media dat ze ontvoerd was, aldus ‘De Telegraaf’: „Mijn ogen en mijn mond waren dichtgeplakt de afgelopen dagen.” Maar volgens de speurders en het openbaar ministerie was ze geen slachtoffer van een misdrijf. Volgens een familielid wilde ze scheiden maar is haar dat afgeraden. De vrouw zou ook erg depressief zijn en overwoog een scheiding.

De feiten. Verschillende getuigen zagen hoe twee mannen vorige zondag de wagen van Rabia H., een Hyundai in het Albertkanaal in Hasselt duwden en verwittigden daarop de politie.

Nadat het voertuig was bovengehaald leidden de nummerplaten op de wagen naar haar woning in Genk. Daar troffen speurders haar man en twee kinderen aan. Die bevestigde dat zijn vrouw enkele uren eerder met de auto vertrokken was. Rabia H. was eerder dit jaar gehuwd, zo tonen foto’s op haar Facebookpagina.

Speurders vonden één van de schoenen van de vrouw in het voertuig, de andere dreef in het Albertkanaal. Die elementen leken er in eerste instantie op te wijzen dat de vrouw met haar wagen in het water was beland en mogelijk was verdwenen of zelfs vermoord. 

Volgens parket zette de vrouw haar eigen verdwijning in scène

Het openbaar ministerie opende dan ook een moordonderzoek en vorderde een onderzoeksrechter. Na een grote zoekactie die niks opleverde is ook haar man ondervraagd. Rabia H. stond internationaal geseind toen ze dinsdagavond door Duitse politieagenten is aangetroffen in de buurt van Bremen. 

Het parket denkt dat Rabia H. haar eigen verdwijning in scène zette. In berichten op sociale media hield ze nochtans vol dat ze ontvoerd was. „Dankzij jullie heeft de politie mij teruggevonden. De voorbije dagen waren mijn ogen en mond dicht en heb ik niemand kunnen bereiken. Ik weet niet wat er allemaal is gebeurd en hoop dat god dit niemand laat meemaken. Ik ben veilig nu. Dank aan iedereen.” Die berichten zijn nadien verwijderd. 

Over het motief van haar actie wil het parket niets kwijt. Mogelijk zal de vrouw zelfs moeten opdraaien voor de kosten die zijn gemaakt. De familie is blij met haar terugkeer en zegt dat de vrouw kampt met een depressie.

Turkse vrouw wou scheiden, maar dat is haar afgeraden door familie

Op de Vlaams-Turkse website ‘de jonge Turken’, citeert men een familielid van de vrouw.

“Ze wilde scheiden”, zegt een familielid. “Vorige week is ze enkele dagen naar Turkije vertrokken om met haar familie te praten over een eventuele scheiding. Maar ze hebben haar dat afgeraden. Mijn nicht heeft twee kinderen van zes en negen. Ze moest nog even volhouden.” 

Op de Facebookpagina van haar kapsalon dat ze begin februari van dit jaar pas opende prijken inderdaad een aantal trouwfoto’s. Een en ander wijst er dus op dat de vrouw wilde vluchten voor haar relatieproblemen en de getuigenis van het familielid wijst er op dat ze hier wellicht weinig steun voor kreeg.