Minister van Volksgezondheid Franck Vandenbroucke (sp.a) zegt in De Ochtend op Radio 1 dat hij laat onderzoeken of het aangewezen is om in eerste instantie niet twee dosissen, maar één dosis van het coronavaccin toe te dienen.

Het toedienen van één dosis in plaats van twee zou de vaccinatiecampagne in ons land kunnen versnellen. Vandenbroucke wil laten onderzoeken of dat medisch en juridisch een goed idee is. “De taskforce moet dat nu medisch evalueren, maar ik heb ook de opdracht gegeven aan het Federaal Agentschap voor de Geneesmiddelen om dat juridisch te bekijken”, klinkt het.

“EU is de baas”

“Men mag niet vergeten dat het vaccin Europees is erkend”, zegt de minister over het juridische luik. “De goedkeuring is gebaseerd op de afspraak dat er twee keer een dosis wordt toegediend, met een tussenpauze van 21 dagen. Dat is een onderdeel van de erkenning.”

Vandenbroucke benadrukt dat de Europese Unie “de baas” is. “We moeten nog heel wat wetenschap samenleggen. Als dat goed zou zijn, dan moet het federaal agentschap nog uitmaken welke stappen we richting Europese Commissie moeten zetten om die dosering te kunnen aanpassen”, zegt Vandenbroucke. Volgens hem zal de organisatie van de vaccincampagne in het geval van groen licht wel grondig aangepast moeten worden.