ACV en CSC, de Belgische christelijke vakbonden, spannen een zaak aan bij het arbeidsauditariaat tegen Ryanair in verband met de collectieve ontslagen. Volgens de vakbonden zou de vliegtuigmaatschappij de wet-Renault niet respecteren.

“Sinds de aankondiging van het sociaal plan deze zomer heeft Ryan­air het aantal ontslagen tot twee keer toe verhoogd. Het heeft geen enkele vraag beantwoord over zijn businessplan voor België”, zegt Hans Elsen van vakbond ACV. “We weten enkel dat het volgende zomer zeven tot elf vliegtuigen in Charleroi wil behouden en twee in Brussel. Het verschil tussen beide is enorm.”

In totaal zou Ryanair 44 piloten en 40 stewards ontslaan. Daarbij is de wet-Renault van toepassing. Dewelke Ryanair heeft beslist de eerste face van de procedure te starten. Dit kan niet volgens de vakbonden. Bijgevolg hebben ze hun advocaat gevraagd om de zaak voor het arbeidsauditariaat te leiden wegens het niet respecteren van de procedure.

Na het afsluiten van de eerste fase kan Ryanair overgaan tot ontslag na opnieuw dertig dagen. Voor Zaventem verloopt deze periode op 23 december. In Wallonië werd die periode echter met 30 dagen verlengd. In Charleroi zal de periode verlopen op 22 januari.

1 REACTIE