Het Verenigd Koninkrijk begint vandaag als eerste Europese land met het toedienen van Pfizer-BioNTech-coronavaccins. De vaccins worden vanuit ons land naar de Britse eilanden overgebracht.

De Britse minister van Volksgezondheid Matt Hancock (Con.) spreekt van “licht aan het eind van de tunnel”. “We zullen terugkijken op vandaag, V-Day, als een sleutelmoment in onze strijd tegen deze vreselijke ziekte”, zegt Hancock. De Britse premier Boris Johnson (Con.) hamert er tegelijkertijd op dat de coronaregels nog altijd gerespecteerd moeten worden.

De coronaprik zal in zo’n 70 Britse ziekenhuizen worden toegediend. Eerst zijn 80-plussers en een deel van het zorgpersoneel aan de beurt. De vaccinatie is niet verplicht. Het Verenigd Koninkrijk is daarmee het eerste Europese land dat begint met vaccineren. Het gebruik van het Pfizer-BioNTech-vaccin werd vorige week goedgekeurd door Londen.

De Britse regering heeft tot nu toe 800.000 doses bemachtigd. De totale bestelling bedraagt 40 miljoen doses, goed voor 20 miljoen mensen. Het vaccin wordt overgebracht van Puurs – waar het gemaakt wordt – naar het Verenigd Koninkrijk. De meerderheid van de vaccins kan pas volgend jaar geleverd worden, al worden nog eens vier miljoen doses verwacht tegen het eind van het 2020.