Amerikaans president Donald Trump heeft bevolen om tegen begin 2021 bijna alle Amerikaanse troepen uit Somalië terug te trekken. Het is nog niet exact duidelijk hoeveel soldaten er exact zouden achterblijven. Momenteel zouden er ongeveer 700 gestationeerd zijn in het Oost-Afrikaanse land.

Het Pentagon heeft vrijdag laten weten dat Trump het merendeel van de troepen wilt verwijderen uit het land. Tot nu toe werden de troepen gebruikt als ondersteuning van de Somalische regering en het leger in de strijd tegen de de soennitische terreurgroep Al-Shabaab. Het Pentagon kondigt aan dat de een deel van de troepen waarschijnlijk zal verplaatst worden naar verschillende buurlanden van Somalië. Het overige deel zal worden gestationeerd in landen buiten Oost-Afrika.

De laatste maanden deed Trump gelijkaardige acties met troepen uit Irak en Afghanistan. De Amerikaanse president staat bekend om zijn ‘Bring our boys back home!’-methode. Oftewel ‘breng onze jongens weer thuis’. Waarmee hij vele van zijn troepen terugtrekt uit conflictgebieden zoals hij in 2016 tijdens zijn verkiezingscampagne beloofde.