Burgemeester van Oostende, Bart Tommelein (Open Vld) ligt op sociale media zwaar onder vuur. Dat naar aanleiding van de ‘Oma-uitspraak’ die hij deed in enkele kranten zoals onder meer Het Nieuwsblad. Hij benadrukte dat hij in Oostende scherp wil controleren: “Ook families die Kerstmis samen vieren, zullen worden beboet. 750 euro voor de aanwezigen en 4.000 euro voor de organisator. Al is dat een oma die haar kinderen en kleinkinderen nog eens wou zien.” Tommelein moet nu zelf spitsroeden lopen omdat hij met Sinterklaas zijn twee kleinkinderen ontvangen heeft. Heel wat mensen vinden dat ‘hypocriet’. 

Die uitspraak schoot in het verkeerde keelgat bij een aantal oma’s en opa’s die zich persoonlijk aangevallen lijken te voelen. Ze verwijten de Oostendse burgemeester ook hypocrisie.

In Oostende zijn er, net als in andere steden al twee weekends na elkaar lockdownfeestjes stilgelegd. Bart Tommelein riep daarbij zijn inwoners op om de feestdagen niét met de ruime familie te vieren. De burgemeester nam daarbij ook het woord nultolerantie in de mond. “Als we ons nu niet aan de regels houden, zitten we straks met een gigantisch probleem”, zegt hij. Daarom waarschuwt Tommelein dat ook mensen die tijdens de feestdagen te veel bezoekers over de vloer krijgen dan toegelaten beboet zullen worden. 

(lees verder onder deze tweet)

Ook families zullen boete krijgen, “al is dat een oma die haar kinderen en kleinkinderen nog eens wou zien”

“De boetes van 750 euro voor aanwezigen en 4.000 euro voor de organisator gelden ook voor gewone families die beslissen om toch samen Kerstmis of Nieuwjaar te vieren. We zullen niet enkel tegen jongeren die een feestje bouwen optreden.”

In de krant zegt hij ook verontrustende signalen te horen zelfs uit zijn eigen omgeving. Tommelein wijst erop dat een feestje met jongeren of een familiefeestje voor de politie dat net hetzelfde is. Bart Tommelein, zelf vader van vijf kinderen annuleerde de geplande trip met zijn familie naar de Ardennen om er de feestdagen door te brengen.

Net als andere liberale burgemeesters kondigt Tommelein in Oostende een “absolute nultolerantie” aan, ook voor gezinnen: “Sommige mensen lijken echt niet te begrijpen dat de regels echt voor iedereen gelden. Daarom wil ik het voor eens en voor altijd heel duidelijk zeggen: ook families die Kerstmis samen vieren, zullen worden beboet. 750 euro voor de aanwezigen en 4.000 euro voor de organisator. Al is dat een oma die haar kinderen en kleinkinderen nog eens wou zien. We moeten hier allemaal samen door, anders stevenen we regelrecht op een derde en veel hardere lockdown af.”

Sinterklaas is op bezoek geweest ‘bij opa Bartje’

Op sociale media nemen intussen heel wat Vlamingen, opa’s en oma’s duidelijk aanstoot aan de ‘Oma-uitspraak’ van Tommelein. Sterker nog enkelen confronteren Tommelein met een filmpje dat hij op 6 december postte op zijn Facebookpagina. Daarop schrijft Tommelein ‘Sinterklaas is op bezoek geweest bij opa Bartje’.

Tommelein laat zichzelf filmen terwijl hij met twee van zijn kleinkinderen met een speelgoedtreintje speelt, ondertussen vrolijk zingend en zichtbaar genietend van de aanwezigheid van zijn kleinkinderen. 

Dat filmpje inspireerde een dame tot het plaatsen van het artikel mét commentaar: “Opa zal van zichzelf een boete krijgen, net zoals oma.”  Zo’n half uurtje later reageert Tommelein zelf: “Het gaat wel degelijk over feesten met meerderen. Niet uit zijn context rukken. Dat is nergens voor nodig.”

Iemand anders reageert opnieuw scherp: “Mijn moeder van 91 heeft haar kleinkinderen hun Sint gegeven buiten, bij vier graden. De politieke loge mag natuurlijk altijd iets meer. Ze hebben daar een woord voor ‘hypocrisie’.” 

Tommelein onder vuur op Facebook: communicatieteam tracht gemoederen te bedaren

Heel wat mensen vragen zich af “of de regels dan niet voor Tommelein gelden”. Waarop Bart Tommelein reageert: “Die regels gelden wel degelijk voor mij. Het gaat hier duidelijk over het bijeenkomen van meerdere mensen boven het gezin. Een kleinkind mag wel degelijk een knuffelcontact zijn.”

Doorheen de discussie legt Tommelein nog uit dat één van de drie kinderen die te zien is zijn eigen zoon is en dat het zijn vrouw is die het filmpje maakte. Maar iemand wijst er op dat er twee kleinkinderen aanwezig zijn: “Van mij mag alles… maar zoals ik het lees is er aanwezig, uw vrouw, uw zoon… en 2 knuffelcontacten. Ik dacht dat het er maar 1 was?” 

Als we het kabinet van burgemeester Tommelein contacteren vernemen we dat de burgemeester in vergadering zit met de gouverneur en niet onmiddellijk beschikbaar is voor commentaar. Intussen gaat de discussie op de Facebookpagina van Tommelein wel door en neemt de kritiek toe. Sommige bezoekers beklagen zich dat er reacties gewist zouden zijn. Het communicatieteam van Bart Tommelein probeert intussen verder de gemoederen te bedaren. 

Hoe dan ook dit incident illustreert perfect dat het draagvlak niet alleen voor de maatregelen zelf, maar vooral voor de manier waarop ze zijn afgedwongen of gecommuniceerd langzaam maar zeker afneemt bij een steeds groter deel van de bevolking. En dat politici die zich naar buiten toe streng opstellen, er maar beter aan doen ook hun eigen voorbeeldgedrag kritisch te bekijken. Als politici het niet zelf doen, dan zal de mondige burger hen er wel zelf op aanspreken.