België haalt opnieuw om bedenkelijke redenen de internationale pers. The Washington Post verwijst naar onze coronaregels en het feit dat men met Kerst meerdere personen in de tuin mag ontvangen, maar dat slechts één van die personen het toilet mag gebruiken.

“In België is het niet per se uitgesloten dat er dit jaar een paar mensen op bezoek komen voor het kerstdiner”, schrijft The Washington Post. “Maar slechts één gelukkige gast mag gebruik maken van het toilet, als het aan de overheid ligt.”

Kerstregels

De Amerikaanse krant vermeldt dat er nogal wat controverse ontstond over de ‘vierpersoonsregel’, die volgens critici op maat van villa’s geschreven werd. Zo mogen de gasten die in de tuin ontvangen worden niet binnenshuis passeren, waardoor bewoners van rijtjeshuizen uit de boot vallen.

Slechts één persoon – het ‘nauw contact’ – mag in het huis gebruik maken van faciliteiten als het toilet. Iemand die niet als ‘nauw contact’ geldt en toch naar het toilet moet, zal daarvoor terug naar huis moeten keren, aldus een woordvoerder van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V).

‘België begrijpen? Kijk naar Afrika’

Het is niet de eerste keer dat een weinig flatterend artikel over België in The Washington Post verschijnt. Zo publiceerde de krant in 2017, na tal van schandalen in Brussel, een artikel met de titel ‘Wil je de ingewikkelde politiek en schandalen in België begrijpen? Laten we naar Afrika kijken‘.