Test Aankoop toont zich bezorgd na de aankondiging van de overname van Mobile Vikings door Proximus. Nadat eind vorige maand bekend geraakte dat DPG Media de intentie had om Mobile Vikings en Jim Mobile te verkopen, blijkt nu dat Proximus de 300.000 klanten zal overnemen. Daar is wel nog de goedkeuring van de Belgische Concurrentiewaakhond en de Europese Commissie voor nodig. In een persbericht toont de verbruikersorganisatie Test Aankoop zich kritisch tegenover een nieuwe consolidatie van het Belgische telecomlandschap. “In het licht van de hoge prijzen en het gebrek aan concurrentie, is dat alvast een slechte zaak”, vindt de consumentenorganisatie.

Telenet netwerkoperator nam in 2015 Base over. Op die manier beschikte Telenet over een eigen mobiele netwerk waar ze voorheen een uitdager waren op de mobiele markt.  Als zogenaamde ‘virtuele operator’ daagde Telenet de grote operatoren uit met onder meer de scherp geprijsde King- en Kong-abonnementen. Dat zorgde volgens Test Aankoop voor een daling van het algemene prijsniveau op de mobiele markt.

Een belangrijke voorwaarde voor Telenet om de overname van Base te realiseren is toen opgelegd door de Europese Commissie. Er moest een nieuwe MVNO (Mobile Virtual Network Operator) in de plaats van Telenet komen om het concurrentieniveau op peil te houden. Zo ontstond “Unleashed”, een entiteit binnen DPG Media, die de mobiele merken Mobile Vikings en Jim Mobile zou groeperen.

Laatste uitdager op de mobiele markt overgenomen door Proximus

Na het verdwijnen van onder andere Aldi Talk, stond Mobile Vikings bekend als de laatste echte uitdager op de markt van mobiele abonnementen en prepaidkaarten.

“Mobile Vikings en JIM Mobile zijn de laatste prijsvechters op de mobiele markt. Nu ze zullen verdwijnen en zullen opgaan in de Proximus Groep, vrezen wij dat hiermee de zo al beperkte concurrentie op de Belgische markt opnieuw een knauw dreigt te krijgen”, zegt Simon November van Test Aankoop.

Zoals het er nu naar uitziet zal Mobile Vikings een aparte entiteit binnen de Proximus Group blijven, zoals nu het geval is met Scarlet en zou de impact kunnen beperkt blijven. Alleen kan niemand eromheen dat de positie van een dominante speler nog wat dominanter wordt”, aldus de woordvoerder.

Test-Aankoop vraagt gesprek met Minister De Sutter

Zowel de Belgische mededingingsautoriteit (BMA) als de Europese Commissie zal volgens Test Aankoop de deal nog moeten goedkeuren. De overname zal er voor zorgen dat de marktleider, zijn positie enkel verstevigd ziet.

Test Aankoop benadrukt verder het belang van het toetreden van een 4e netwerkoperator in het kader van de veiling van de 5G-frequenties op de Belgische markt. Alleen de toetreding van een 4e netwerkoperator met een compleet aanbod van diensten kan er volgens de consumentenorganisatie voor zorgen dat de dynamiek binnen de mobiele telecommarkt in België herstelt. Test Aankoop, dat al vaak bezorgdheden uitte met betrekking tot de evolutie van de telecommarkt in België vraagt hiertoe alvast een onderhoud met minister De Sutter.

Michael Freilich (N-VA) vreest impact op consumentenprijzen

Ook Kamerlid Michael Freilich (N-VA) bekijkt de overname met argusogen: “Toen Telenet enkele jaren geleden de nummer 3 op de mobiele markt, Base, overnam moest ze, in het kader van de goedkeuring, Mobile Vikings verkopen. Nu zie ik dat die activiteit doodleuk wordt overgenomen door de grootste mobiele operator die hierdoor nog een pak sterker wordt. Wat voor zin had de verplichte verkoop dan?”

Freilich waarschuwt dat de overname door Proximus wel eens het begin van prijsstijgingen zou kunnen inleiden. “Het kan niet zijn dat door toedoen van een overheidsbedrijf de prijzen zouden stijgen,” klinkt het. Het Kamerlid hoopt dat “zowel Mobile Vikings, JIM Mobile als Scarlet, dat in 2008 werd overgenomen, hun prijsbeleid blijven hanteren”.