Raghe Abdi, een jongeman van 22, werd doodgeschoten door de Australische politie nadat hij de politie probeerde aanvallen met een mes. Wat later ontdekte de politie dat hij een bejaard koppel om het leven had gebracht. Hij was gekend bij het gerecht voor extremisme.

Abdi bracht een bejaarde man van 87 en een bejaarde vrouw van 86 om het leven. Hun lichamen werden in hun huis teruggevonden. Onderzoek wees uit dat Abdi de dader was. Hij had ze vermoord, liep daarna naar buiten en bedreigde daarna de agenten, waardoor hij werd doodgeschoten.

De politie geeft geen details vrij over de exacte omstandigheden waarin het koppel om het leven gekomen is. De motieven van de dader zijn onbekend, maar politiecommissaris Katarina Carroll zegt volgens de Britse krant The Independent dat hij een gekende extremist was. “We kunnen dus niet anders dan dit als terreurdaad te bestempelen,” zegt ze.

“Hij had gewoon mentale problemen,” zegt advocaat

Zijn advocaat, Terry O’Gorman, beweert dat dit onzin is. “Er is weinig bewijs dat hij een extremist is. Hij had gewoon mentale problemen,” klinkt het. “Ze proberen iemand die de politie heeft neergeschoten af te schilderen als een gruwelijk persoon. Dat was hij niet. Hij was een jongeman met mentale problemen die geen banden had met terreurorganisaties.”

In 2019 werd Abdi echter al eens gearresteerd door de veiligheidsdiensten. Hij probeerde toen op een vliegtuig te stappen richting Somalië. Abdi werd opnieuw vrijgelaten omdat er onvoldoende bewijs was, maar zijn paspoort werd wel gecanceld. Hij werd daarna ook vervolgd omdat hij weigerde mee te werken aan het onderzoek. De politie liet hem op borg vrij op voorwaarde dat hij een enkelband zou dragen. Die enkelband had hij doorgesneden kort voordat hij werd doodgeschoten.