De Chinese mededingingsautoriteit gaat onderzoeken of Alibaba misbruik maakt van zijn sterke marktpositie. De concurrentiewaakhond kondigde het onderzoek naar de Chinese variant van Amazon donderdag aan. Volgens Chinese staatsmedia zullen ook de financiële autoriteiten gesprekken aangaan met Ant Group. Dat is een dochteronderneming van Alibaba. Peking hield de beursgang van Ant Group vorige maand tegen. Dat meldt persbureau ANP.

Dat gebeurde ondanks dat Alibaba-oprichter Jack Ma de Chinese autoriteiten een deel van zijn financiële dienstverlener Ant Financial had aangeboden. Hij hoopte zo alsnog de beursgang van dat bedrijf te redden.

De beursgang had de grootste ooit moeten zijn, maar is zonder specifieke uitleg van de autoriteiten geblokkeerd. Nochtans zijn er aanwijzingen van sterke verwevenheid tussen Alibaba en de Chinese overheid. Zo is recent nog gewaarschuwd voor de gevaren van de populaire app TikTok. Net omdat gegevens van de app bewaard worden op de servers van Alibaba

Ma riep in oktober de woede van de Chinese overheid over zich af toen hij tijdens een speech zei dat een campagne van president Xi Jinping tegen te grote financiële risico’s de innovatie zou beperken.

Na de bekendmaking van het onderzoek door de Chinese mededingingsautoriteit kelderde de waarde van het aandeel Alibaba op de beurs van Hongkong met 8,13 procent tot 228,2 Hongkongse dollar (ongeveer 24 euro).