De Dienst Vreemdelingenzaken heeft donderdag twee uitgeprocedeerde asielzoekers met een speciale vlucht teruggestuurd naar Congo. Dat maakte staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) zaterdag bekend. Het zijn de eerste ‘special flights’ sinds de start van de coronacrisis in maart.

De ‘special flights’ worden ingezet voor de gedwongen terugkeer van uitgeprocedeerde asielzoekers, die niet vrijwillig willen terugkeren naar hun thuisland. In 2019 keerden 295 mensen op deze wijze gedwongen terug, voor 10 maart 2020 waren het er 51. Tijdens de coronacrisis vonden door de sanitaire situatie geen vluchten plaats.

“Special flights gebruiken is echt de allerlaatste stap in de terugkeer. Er wordt steeds ingezet op vrijwillige pogingen omdat dit ook goedkoper is. Maar als mensen echt niet willen meewerken, dan moet het op deze manier”, zegt staatssecretaris Sammy Mahdi aan Het Nieuwsblad.

Met een Falcon van Defensie zijn de twee Congolezen donderdag naar hun thuisland gebracht, alwaar ze werden overgedragen aan de lokale autoriteiten.