Minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open Vld) wil dat het gemakkelijker wordt voor Vlaamse ambtenaren om ook na hun 65ste te blijven doorwerken. “Werken moet niet afgeremd maar gestimuleerd worden”, klinkt het.

Statutaire ambtenaren zijn verplicht om op pensioen te gaan wanneer ze 65 jaar worden. Indien de ambtenaar verder wilt werken zal hij hier een uitzondering op moeten vragen. Hij vraagt dan telkens een jaar uitstel. Deze uitzondering wordt niet altijd gegeven. De contractuele ambtenaar, ongeveer 30 procent, blijft automatisch aan het werk tenzij de arbeidsovereenkomst door een van de partijen gestopt wordt. Minister Bart Somers vindt dat dit verschil weggewerkt moet worden.

“Wie nog kan werken en wil werken, hoeft daar geen speciale toestemming voor te vragen”, zegt hij. “Werken moet niet afgeremd maar gestimuleerd worden. Daarnaast wil ik verder werken aan een modern HR-beleid met flexibelere werkregimes en verloning, zodat meer ambtenaren er vrijwillig voor kiezen om langer te blijven werken.”

Vakbond ACV Openbare Diensten is niet enthousiast over het voorstel van de Open Vld-minister. “Voor ons hoeft dit niet gemakkelijker gemaakt te worden”, klinkt het bij de vakbond.  “We zouden liever niet hebben dat het eenvoudiger wordt om na je 65ste als Vlaams ambtenaar aan de slag te blijven. Trouwens, in theorie kan iedereen nu al langer dan zijn 65ste werken, maar in de praktijk is het zo dat niet iedereen die het vraagt, het ook krijgt. Het zijn vooral de leidende ambtenaren die tweemaal een verlenging krijgen, terwijl de ‘gewone’ ambtenaren op hun 65ste moeten vertrekken. Waarschijnlijk zal er in de praktijk niets veranderen.”