Sp.a-voorzitter Conner Rousseau onderscheidt zich van zijn collega-partijvoorzitters op sociale media door ook aan advertenties die weinig met politiek te maken hebben geld uit te geven, zoals betaalde advertenties waarin hij oproept om voor hem te stemmen in populariteitsverkiezingen van Humo en Het Laatste Nieuws. 

Waar het Vlaams Belang lange tijd als onbetwiste nummer één gold qua uitgaven op sociale media en specifiek op Facebook, begonnen verschillende politieke concurrenten recent aan een sterke inhaalbeweging. Zo stootte de N-VA het Vlaams Belang de laatste maanden van de troon. Ook de uitgaven van de communistische PVDA zijn opvallend, al blijft afstand met de Vlaams-nationalistische koplopers groot.

Kledinglijn en boek

Maar ook de kleinere traditionele partijen lijken de kracht van sociale media intussen ontdekt te hebben. Met name de sp.a onder Conner Rousseau valt op. De jonge voorzitter duikt de laatste maanden steevast op in de top tien van politieke uitgaven op sociale media.

Wat de advertenties van Rousseau vooral onderscheidt van die van de concurrentie, is dat de inhoud veelal weinig met politiek te maken heeft. Het gaat daarbij om inspirerende boodschappen of uitgebreide reclame voor zijn boek ‘T.’ of zijn eigen kledinglijn, waarvan de opbrengst naar het centrum ter preventie van zelfdoding ging.

Humo’s Pop Poll

Daarnaast onderscheidt Rousseau zich van de andere partijvoorzitters door zonder schroom geld uit te geven aan advertenties waarin hij oproept om voor hem te stemmen in de ‘pop polls’ op het einde van het jaar.

Zo gaf hij in december meer dan 600 euro – weliswaar slechts een habbekrats in vergelijking met de 34.718 euro die hij de laatste maand in totaal spendeerde aan advertenties op Facebook – uit aan twee advertenties op Facebook/Instagram waarin hij oproept om hem te verkiezen tot de populairste politicus van het jaar in Humo’s Pop Poll, een verkiezing die hij glansrijk won. Voor vier advertenties op Facebook/Instagram, waarin hij oproept om voor hem te stemmen in de lijst van De 100 Belgen van 2020 van Het Laatste Nieuws, telde hij meer dan 200 euro neer. In die ‘pop poll’ werd hij uiteindelijk derde.