De Europese staatshoofden en regeringsleiders hebben donderdagnacht een akkoord bereikt om bijkomende sancties tegen Turkije uit te vaardigen.

Op de Europese top werd donderdag een akkoord bereikt voor een uitbreiding van Turkse personen en organisaties die onder de sancties zullen vallen. Griekenland en Cyprus – gesteund door Frankrijk – vragen al langer een kordater optreden tegen Turkije naar aanleiding van het geschil rond de territoriale wateren en gasreserves in de oostelijke Middellandse Zee. 

Voorlopig beperkte uitbreiding sancties

Op dit moment staan twee medewerkers van de Turkse nationale gasmaatschappij op de sanctielijst, die nu dus uitgebreid zal worden. De personen op de lijst mogen de Europese Unie niet meer in en hun financiële tegoeden in de EU worden bevroren. De Europese Unie blijft wel bereid mee te betalen aan de opvang van Syrische vluchtelingen en de strijd tegen mensensmokkel.

Bredere sancties blijven voorlopig uit. Tegen maart moeten de Europese Commissie en de diplomatieke dienst van de EU een rapport over de relaties met Turkije indienen. Als de Turkse president Recep Tayyip Erdogan (AKP) tegen dan niet plooit, kunnen verdere sancties volgen. Turkije is nog altijd een kandidaat-lidstaat van de EU en een bondgenoot in de NAVO.

Ook Verenigde Staten werken aan sancties

Ondertussen werken de Verenigde Staten eveneens aan sancties tegen Turkije vanwege de aankoop van Russische luchtafweerraketten. De Amerikaanse sancties zouden het hoofd van het departement van de Defensie-Industrie viseren.

1 REACTIE