De eenmalige premie die het ziekenhuispersoneel krijgt als dank voor hun inzet tijdens de coronacrisis, valt voor velen in de zorg lager uit dan verwacht. Er werd gesproken van bijna 1.000 euro, wat het bruto ook is, maar netto komt het uit op amper 300 tot 400 euro. De teleurstelling is groot, zo meldt Het Nieuwsblad.

Tijdens de coronacrisis nam de druk op het personeel in de zorg, maar ook de waardering voor het zorgpersoneel enorm toe. Er werd dan ook al snel gesproken over het verhogen van de lonen in de zorg en een premie om hen te bedanken. Uiteindelijk werd een akkoord bereikt over een eenmalige premie van 985 euro, maar dat is een brutobedrag waarop hoge belastingen gelden.

Netto komt de premie voor de meesten neer op 300 tot 400 euro. “De stemming onder de collega’s was dadelijk heel gemengd toen we de aanmoedigingspremie kregen”, aldus Melanie Alette (32), verpleegkundige in het AZ Sint-Lucas in Brugge, aan Het Nieuwsblad. “Iets is natuurlijk altijd beter dan niets, maar we zaten allemaal wel met hogere bedragen in ons hoofd. We begrepen het niet goed, tot de personeelsafdeling ons uitlegde dat op dergelijke premies nu eenmaal hoge belastingen gelden.”

Volgens het kabinet van minister Frank Vandenbroucke is men altijd duidelijk geweest over het feit dat het om een brutobedrag ging. “Wij hebben 200 miljoen euro uitgetrokken als aanmoediging aan het personeel”, klinkt het. “De sociale partners hebben beslist om het op deze manier te doen. Spijtig dat er verkeerde verwachtingen zijn ontstaan. Wij hebben altijd zo duidelijk mogelijk proberen te communiceren dat het om brutobedragen ging.”

Bij de vakbond is een heel ander geluid te horen. Zij weerleggen de beweringen van het kabinet-Vandenbroucke. “Wij hebben op vraag van minister Vandenbroucke met de sociale partners onderhandeld over de verdeling”, stelt vakbond BBTK. “Maar het idee van een eenmalige premie komt niet van ons, integendeel. Wij hebben altijd gezegd dat we tegen eenmalige tussenkomsten zijn, wij vragen enkel structurele maatregelen.”