Tijdens een politiecontrole in Anderlecht trof de Brusselse Politie Zone Zuid vrijdagavond een veertigtal personen van Afrikaanse origine aan bij een ‘lockdownfeestje’. De interventie is gefilmd door een Russische cameraploeg. De aanwezigen, vrijwel allemaal mannen, bevonden zich in de kelder in een pand in Kuregem. Ze stonden dicht op elkaar gepakt. De politie kwam ter plaatse wegens een oproep voor geluidsoverlast. Volgens enkele aanwezigen ging het om een “rouwbijeenkomst”. Tegen vijf personen is proces-verbaal opgemaakt. De rest kon ontsnappen.

“Een van onze patrouilles die normaal horecazaken controleert ging ter plaatse, na een oproep uit de buurt wegens geluidsoverlast. De deur van een particuliere woning, gelegen in de wijk Kuregem, stond open en daarop zijn ze binnengegaan”, zegt politiewoordvoerster Kathleen Calie in een reactie aan SCEPTR.

Toen de twee politieagentes, die als eerste ter plaatse waren, het pand binnenkwamen begaven ze zich naar de kelder.

Kathleen Calie: “Onze twee vrouwelijke collega’s troffen er een groep van zo’n 30 à 40 Afrikanen aan die stonden te drinken en luid aan het praten waren. Ze hebben geprobeerd hen daar binnen te houden tot er bijstand was.”

Maar toen de agenten de identiteit van de betrokkenen wilden controleren om over te gaan tot de vaststellingen verzette de menigte zich tegen de controle en sloeg de grote meerderheid van de aanwezigen op de vlucht.

Volgens de aanwezigen ging het om “rouwbijeenkomst”

De twee agentes zijn daarbij letterlijk “onder de voet gelopen” door tientallen aanwezigen, bevestigt Calie. De aanwezigen liepen hard weg richting uitgang van het pand. De agentes zijn door de vluchtende menigte hardhandig uit het pand weggeduwd.

Alhoewel ze nog probeerden de buitendeur van het pand te blokkeren, in afwachting van versterking, bleek de overmacht te groot. Volgens de aanwezigen ging het om een “rouwbijeenkomst”, maar dat verhaal lijkt weinig geloofwaardig. 

“Onze agenten raakten gelukkig niet gekwetst. Uiteindelijk zijn er nog vijf personen geïdentificeerd tegen wie een proces-verbaal is opgemaakt. Een ‘organisator’ kon niet geïdentificeerd worden.”

Woordvoerster Willemien Baert van het Brussels parket bevestigde vanavond wel op de hoogte te zijn van de feiten, maar het parket had de processen-verbaal nog niet ontvangen. Commissaris Calie bevestigde ons dat die inmiddels aan het parket verstuurd zijn. Op basis daarvan kan het parket beslissen tot ‘onmiddellijke’ dagvaarding van de verdachten. Dit gebeurt standaard in de provincie Antwerpen voor inbreuken tegen de coronamaatregelen. In het andere geval zullen de verdachten een covid-boete of minnelijke schikking van 250 euro moeten betalen.