In Polen komt er een wet ter bescherming van de vrije meningsuiting tegen online-censuur. De Poolse regering heeft een nieuwe wet uitgewerkt die de vrijheid van meningsuiting online beschermt tegen Big Tech-censuur. Er komt een speciale rechtbank en er hangen hoge boetes tot aan vast die kunnen oplopen tot 1,8 miljoen euro.

De Poolse minister van Justitie Zbigniew Ziobro (PiS) kondigde een opmerkelijk wetsontwerp aan. Dat gaat over de bescherming van de vrijheid van meningsuiting en informatievergaring via internet voor gebruikers van sociale media. Polen krijgen zo een wettelijk recht om bezwaar aan te tekenen tegen ‘censuur’ sociale mediaplatforms toepassen. 

Dat verloopt via een gestroomlijnd en volledig digitaal proces. Poolse sociale mediagebruikers kunnen zo een klacht indienen bij een rechtbank “ter bescherming van de vrijheid van meningsuiting”.

Die rechtbank oordeelt of Big Tech bedrijven onterecht accounts of berichten hebben verwijderd. Berichten die niet in strijd zijn met de Poolse wetgeving, moeten ze  terugplaatsen. Bij een weigering, riskeren ze hoge boetes die kunnen oplopen tot 1,8 miljoen euro.

(lees verder onder deze tweet)

Links omschrijft fundamentele kritiek op hun ideologie als ‘hatespeech’ en verwacht censuur of bestraffing

De Poolse regering wil op die manier de relatie tussen gebruikers van sociale media en de Big Tech bedrijven reguleren. “Vooral dan inzake censuur die deze zouden opleggen wanneer gebruikers meningen zouden uiten die helemaal niet in strijd zijn met de Poolse wet”, voegde vice-minister Sebastian Kaleta daar aan toe.

Voor de Poolse regering komt dit initiatief tegemoet aan de bescherming van een grondwettelijk recht:

“De grondwet […] garandeert volledige vrijheid van meningsuiting […] Daarom verdient elke daad van beperking ervan een reactie van de overheid om bescherming tegen ongepaste inmenging mogelijk te maken.”

 “Links probeert elke fundamentele kritiek op zijn overtuigingen of ideologie te omschrijven als “hatespeech”, en verwacht vervolgens dat dergelijke inhoud gecensureerd of zelfs bestraft wordt […] links probeert zo consequent zijn antidemocratische ambities door te duwen,” voegde hij eraan toe.

“Deze wet is een reactie tegen wat ze proberen op te leggen als wettelijke normen. Tegen hoe ze mensen dwingen om via politieke correctheid te censureren. Of iemand te dwingen af ​​te zien van het uiten van hun mening.”

Eind november is Engelstalige Twitteraccount van Hongaarse regering offline gehaald

Op 30 november 2020 was overigens het officiële Engelstalige Twitter-account van de Hongaarse regering tijdelijk opgeschort, zonder dat er enige uitleg is gegeven.

De woordvoerder van de Hongaarse premier Viktor Orban, Zoltán Kovács, contacteerde zelf Twitter om verhaal te halen maar vond de timing van de gebeurtenis opmerkelijk. Die kwam er op het moment dat de Europese Unie woensdag een nieuw rapport over de rechtsstaat in heel Europa publiceerde.

Kovács zei: “Dit is buitengewoon interessant gezien het feit dat de [EU-Commissie] vandaag haar eerste rechtsstaatrapport zal publiceren. Het lijkt erop dat de prachtige nieuwe wereld eindelijk is aangebroken, waarin techreuzen diegenen het zwijgen opleggen die verschillende meningen hebben.”