Na maandenlange onderhandelingen en een verhaal van proberen en falen, ziet het ernaar uit dat er toch een handelsakkoord komt. Het kan nog steeds misgaan, maar de EU en het VK komen wel dicht in de buurt. Zo wordt nog net op tijd een hard Brexit, no-deal Brexit of Australische optie vermeden, wat een zeer lastige situatie zou betekend hebben voor zowel het Verenigd Koninkrijk als de EU-lidstaten zoals België.

De Brexit begon eigenlijk officieel al dit jaar. 2020 was echter nog een transitiejaar waarin Londen en de EU nog konden onderhandelen. Wanneer 2020 afloopt, gaat de Brexit 100% in. Indien er tegen dan geen handelsakkoord bereikt is, zal het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie stappen met de zogenaamde Australische optie. Die optie houdt simpelweg in dat er geen akkoorden zijn en het VK zeer strenge grenzen bewaart zoals Australië.

Een akkoord bereiken bleek echter pittig te zijn. Enkele twistappels waren moeilijk te verteren. De Europese Unie wilde oneerlijke concurrentie vermijden, visserij was een belangrijk thema, regels rond klimaat, milieu en voedselveiligheid moesten bepaald worden… Dit hele resem aan onderhandelingsitems maakte het moeilijk tot een volledig akkoord te komen.

Het Verenigd Koninkrijk was zich al aan het voorbereiden op de Australische optie. Commissievoorzitter Ursula von der Leyen bleef voorzichtig positief, maar de Europese Commissie was toch al bezig met een noodplan indien het er toch van zou komen. Nu wordt er toch gefluisterd dat een akkoord binnen handbereik is. Zelfs de visserijkwestie lijkt langzaamaan opgelost te raken