Open Vld Kamerlid Robby De Caluwé is kop van jut op Twitter. Na een opmerkelijke tussenkomst van het kamerlid in Villa Politica over de spreidstand van zijn partij in het dossier over de invoering van de Brusselse stadstol krijgt het Kamerlid de wind van voren op sociale media. Wat nu precies het standpunt van Open Vld is in dit dossier blijft nog steeds onduidelijk. 

Zoals bekend keurde Open Vld in de Brusselse Regering de invoering van die tol goed. Die staat zelfs ingeschreven in het regeerakoord. Minister Sven Gatz (Open Vld) toonde zich dan ook een verdediger van die stadstol.

Aan de andere kant is vanuit de Vlaamse Regering Vlaams Minister van Mobiliteit Lydia Peeters, ook al Open Vld een vurig tegenstander van die tol. Daarmee zit de Open Vld in een bijzonder lastig parket. 

Linda De Win vroeg dan ook donderdag in Villa Politica meer uitleg naar het standpunt van Open Vld. Kamerlid Robby De Caluwé werd het veld in gestuurd om dat voor de camera’s van Villa Politica te gaan toelichten. En zowel de boodschap, als de iets of wat flegmatieke manier waarop hij die verkondigde leverde De Caluwé en zijn partij een berg van kritiek op. 

(lees verder onder deze tweet)

“Wat is nu eigenlijk het standpunt van Open Vld?”

“Is uw partij nu voor of tegen (de stadstol, nvdr)”, vatte Linda De Win direct de koe bij de horens, “want u zit wel in die Brusselse Regering waar Sven Gatz dit akkoord mee heeft goedgekeurd, veronderstel ik, dat kan niet anders”

Op de vraag van De Win op de in essentie eenvoudige, maar momenteel politiek bijzonder heikele vraag, “wat is nu eigenlijk het standpunt van Open Vld” volgde een opmerkelijk tussenkomst van De Caluwé, die door sommige Twitteraars vergeleken werd met een live versie van ‘de woordvoerder uit De Ideale Wereld’.

“Dat is iets dat we binnen de Brusselse Regering moeten uitpraten”, klonk het eerst bij het Kamerlid. “Maar het heeft wel gevolgen voor Vlaanderen, voor de Vlaamse pendelaar, als die Brussel gaat binnenrijden dan moet die betalen”, onderbrak De Win hem onmiddellijk. 

“Dat klopt, maar zoals ik zei, Vlaams Minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) zal dat zeker en vast met de Brusselse collega’s opnemen,” sprak De Caluwé, met een grijns op zijn gezicht.

“Maar aan welke kant staat uw partij dan”, wilde De Win weten. “Aan de kant van Sven Gatz of aan die van Lydia Peeters?”

De Caluwé gaf geen direct antwoord op die vraag: “Uiteraard zitten wij in die Brusselse Regering en zullen wij dit standpunt honoreren,” klonk het enigszins cryptisch en ontwijkend, “maar het zal nodig zijn dat er overleg met Vlaanderen komt”

Daarmee bleven zowel Linda De Win als de kijkers van Villa Politici op hun honger zitten. De reacties op het filmpje dat inmiddels viraal ging inspireerden dan ook heel wat Tweeps tot scherpe commentaren op de “enerzijds, anderzijds” houding van Open Vld én op de opmerkelijke mimiek van De Caluwé tijdens zijn tussenkomst.