Het gerechtelijk onderzoek naar Schild & Vrienden en Vlaams Belang-Kamerlid Dries Van Langenhove is na meer dan twee jaar afgerond. “Hoewel ik het gigantische onderzoek dat gevoerd werd een absurde geldverspilling vind, en de vele huiszoekingen en verhoren pure staatsterreur, ben ik wel tevreden dat ik op basis van de onderzoeksresultaten van de federale politie nu mijn onschuld nog beter kan bewijzen”, reageert Van Langenhove.

Naar aanleiding van de Pano-reportage over de rechtse jongerenbeweging Schild & Vrienden, startte het parket van Oost-Vlaanderen in september 2018 een strafonderzoek naar de groepering omwille van racistische ‘memes’ die gedeeld zouden zijn in de Discord-groep van S&V. De onderzoeksrechter liet bij verschillende leden van S&V, waaronder ook bij Van Langenhove zelf, huiszoekingen uitvoeren. Daarbij werd computermateriaal meegenomen. Volgens het parket is er geen sprake van parlementaire onschendbaarheid, aangezien Van Langenhove – nu Kamerlid – toen nog een gewone burger was.

Onderzoek sleepte meer dan twee jaar aan

Het onderzoek sleepte uiteindelijk meer dan twee jaar aan en er kwam dan ook heel wat kritiek op de ongewoon lange tijdspanne. Van Langenhove werd pas in juni vorig jaar, na die kritiek, voor het eerst verhoord. 

“Het onderzoek lastens onder meer Dries Van Langenhove werd afgerond door de onderzoeksrechter en is vorige week aan het parket overgemaakt met oog op het nemen van een eindvordering”, aldus het parket.

Van Langenhove: “Pure staatsterreur”

In een reactie noemt Van Langenhove het onderzoek “absurde geldverspilling” en de huiszoekingen en verhoren “pure staatsterreur”, maar hij is er tegelijkertijd naar eigen zeggen zeker van de onderzoeksresultaten zijn onschuld zullen bewijzen.

“In dat dossier – dat ik kon inkijken – staat absoluut niks dat mij ten laste gelegd kan worden”, klinkt het. “Ik vraag dan ook al jaren om deze zaak eindelijk ofwel te seponeren, ofwel voor de rechtbank te brengen. Zo kan ik dit donkere hoofdstuk uit mijn leven eindelijk afsluiten en zo kunnen de mensen en de organisaties die doelbewust mijn reputatie hebben verwoest, eindelijk vervolgd worden.”

Volgens het Kamerlid werd het onderzoek dan ook uitgesteld om gezichtsverlies te vermijden. “Ik heb meermaals verzoeken ingediend bij de rechtbank om het parket te dwingen om nu eindelijk een rechtszaak te maken van dit dossier dat al bijna twee jaar ‘in de eindfase’ zit, maar telkens kreeg ik – ondanks de sterke juridische argumenten – het deksel op de neus”, zegt Van Langenhove.

“Moest nieuws afronding via media vernemen”

Volgens Van Langenhove moest hij het nieuws van de afronding als betrokkene via de media ontvangen. Volgens hem toont dit aan “dat het Parket van Oost-Vlaanderen en de media tot één en dezelfde groep behoren”.

Hij denkt tegelijkertijd dat het Parket een strategie heeft bepaald, ofwel om het dossier te laten seponeren, ofwel “om bewijsmateriaal en beschuldigingen te fabriceren”. “Een wijze man die ik er ook over sprak zei me ooit: ‘Er mag dan wel niets bezwarend in dit dossier staan, ze gaan u die glorieuze overwinning niet gunnen, ze zullen wel iets verzinnen om u toch nog te kunnen pakken'”, klinkt het.

“Ik zeg het in ieder geval nu al klaar en duidelijk: niets zal mij tegenhouden”, besluit Van Langenhove. “Geen laster, geen leugens, geen tegenwerking, geen bedreigingen, en ook geen gefabriceerd politiek proces. Laat dus maar komen. De media mogen mij proberen beschuldigen, het gerecht mag mij proberen veroordelen, het volk zal mij vrijspreken.”