De Karel De Grote Hogeschool in Antwerpen is een onderzoek gestart naar een docent die tijdens een les over het thema ‘Rechten en vrijheden’ een islamkritische cartoon had getoond. Enkele studenten vonden dat te ver gaan en verwittigden de directie. Zij distantiëren zich van de cartoon en zijn een onderzoek gestart. 

Na de moord op de Franse leerkracht Samuel Paty, die onthoofd werd omdat hij een Mohammedcartoon had getoond tijdens de les, zijn cartoons over de islam een veelbesproken onderwerp. Sommige leerkrachten toonden de weken nadien bij wijze van statement voor de vrije meningsuiting cartoons over de islam, en dat deed ook een docent van de Karel De Grote Hogeschool tijdens een les over ‘Rechten en vrijheden’. Dat viel echter niet bij iedereen in goede aarde.

De docent toonde een cartoon van ‘t Scheldt, waarop de ‘islamlogica’ wordt uitgelegd: ‘Beledigd door cartoons en kritiek, maar niet beledigd door onthoofding, verkrachting,…’ zo staat te lezen op de cartoon. Enkele studenten reageerden boos en plaatsen beelden van de les op sociale media. Ook de directie van de school werd verwittigd. 

“Geen woorden meer, ik ben oprecht in schok. Racisme doet pijn. Hoe zullen we ons nog thuis voelen op KDG? Niet mijn school, niet mijn KDG”, stelt één van de studenten op Facebook. 

School start onderzoek 

De directie van de school heeft inmiddels gereageerd op de ophef die ontstaan is. “KDG veroordeelt elke vorm van racisme en dus ook de inhoud van deze cartoon”, klinkt het aan HLN. “De cartoon is uit de les geknipt en verliest daardoor context, we onderzoeken hoe deze cartoon geïntegreerd is in de les. We herhalen expliciet dat KDG openstaat voor alle levensbeschouwingen. Dat hebben we altijd gedaan en zullen we altijd blijven doen.”

Er wordt ook onderzocht of er eventueel verdere stappen worden ondernomen en de school benadrukt dat het begrijpt dat de studenten zo reageerden op de cartoon. “We begrijpen dat deze commotie veel betrokken studenten en docenten sterk beroert, net omdat respect voor diversiteit essentieel is, ook binnen KDG. We hebben de betrokken docent al gesproken,  er volgen nog gesprekken met de betrokken studenten.”

1 REACTIE