De Nederlandse horeca verzet zich tegen de coronamaatregelen en zal vanaf 17 januari de deuren weer openen, ook wanneer dat verboden is. “Voor de horeca staat het water niet meer tot aan de lippen, inmiddels stroomt het de mond in”, klinkt het.

Op 17 januari zullen de huidige coronamaatregelen in Nederland geëvalueerd worden, maar minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) liet vorige week verstaan dat die gedeeltelijke lockdown en dus de sluiting van de horeca langer zal duren dan tot midden januari. 

Maar de Nederlandse horeca is het beu en komt in opstand tegen de sluiting, zo maakt de Koninklijke Horeca Nederland bekend. Horecabedrijven in ruim 50 steden en regio’s zeggen het vertrouwen in het Nederlandse kabinet op en kondigen aan op 17 januari de deuren weer te openen, ook wanneer dat niet mag. Onder meer in Eindhoven, Maastricht, Breda en Alkmaar zullen horeca-uitbaters midden januari hun zaak sowieso weer openen. 

Een recente enquête toonde aan hoe erg het gesteld is met de horeca in Nederland. Volgens de woordvoerder van de sector dreigt 50% van de Nederlandse horeca uiteindelijk failliet te gaan als de horeca niet binnenkort weer mag openen. “Voor de horeca staat het water niet meer tot aan de lippen, inmiddels stroomt het de mond in. We staan op het punt keihard te verzuipen. Zo houden we het niet langer vol”, klinkt het.