Nederland gaat om middernacht op slot. De regering bereidt een lockdown voor die zeer verregaand is en zo goed als alles moet sluiten. Alle niet-essentiële winkels, scholen, musea, kapsalons, theaters… moeten dicht. Ook verschillende contactberoepen, met uitzondering van de medische, moeten stoppen. Dat hebben bronnen van de NOS gemeld.

Vanavond omstreeks 19:00 zal premier Rutte het volk aanspreken, maar volgens de eerste meldingen zal hij een zeer strenge lockdown aankondigen. Tot nu toe gingen vele Belgen wel eens de grens over om te winkelen of naar de kapper te gaan, maar dat zal vanaf middernacht niet meer lukken. Alle contactberoepen moeten namelijk stoppen, alle niet-essentiële winkels dicht, enkel mensen die een medische contactberoep uitoefenen zoals de tandarts of fysiotherapeut mogen blijven werken.

Druk op de zorg te groot

De cijfers in Nederland blijven namelijk stijgen en de druk op de zorg is te groot. Het Nederlandse cabinet hoopt het aantal besmettingen tegen half december te verminderen naar 3600. Nu stijgt het aantal nog met bijna 10.000 per dag. De Nederlandse bevolking zal zoveel mogelijk thuis moeten blijven. Bezoek wordt afgeraden, maar het mag wel zolang er niet meer dan twee bezoekers aanwezig zijn. Op kerst mogen het er drie zijn. Hotels mogen openblijven, maar hun cateringdiensten en restaurants moeten dicht. Supermarkten, andere levensmiddelenwinkels, banken, apotheken… zullen wel open mogen blijven.

Lockdown zonder avondklok

Of er een avondklok ingevoerd wordt, is momenteel niet 100 procent zeker. Er werd wel over gesproken, maar volgens de eerste berichten is die niet ingevoerd en zal die er voorlopig ook niet komen. In Frankrijk is die ondertussen al verstrengd. In Vlaanderen werd er ook gesproken over een verstrenging om de vele lockdownfeestjes tegen te gaan. Of een avondklok de illegale feestjes zal tegenhouden, is een ander vraagstuk. De cijfers in België zakken momenteel nog niet, maar stagneren. De stijging is dus in grote mate wel afgeremd.