Volgend jaar zullen er op verschillende gewestwegen extra trajectcontroles komen. Maar de grote vraag is of deze wel zullen werken? In september kwam al aan het licht dat ongeveer twee op de drie controles niet werken. “Dat is een spijtig verhaal”, zegt Vlaams van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) aan Het Laatste Nieuws.

Volgens Peeters ligt het probleem bij het ‘ANPR-Management System (AMS)’. Dit systeem moet alle beelden van de camera’s centraliseren. “Dat AMS-systeem is in beheer bij de federale politie en dus federale overheid. Normaal zou het systeem klaar zijn midden 2019″, klinkt het. “Nu zijn we eind 2020 en is het nog altijd niet klaar. Ik heb al regelmatig contact opgenomen met de vorige minister van Binnenlandse Zaken, Pieter De Crem (CD&V), die mij had beloofd dat het tegen eind 2020 klaar zou zijn.”

Maat dat blijkt dus nog altijd niet zo te zijn.  “Ik heb overleg aangevraagd en verschillende brieven aangeschreven aan huidig minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) met opnieuw de vraag om er werk van te maken”, gaat ze verder. “We investeren veel in verkeersveiligheid, maar het dataverhaal moet ook kloppen.” Peeters hoopt tijdens het overleg op 6 januari een finale datum te krijgen van minister Verlinden. “Het kan niet dat dat al twee jaar niet functioneert.”