N-VA-Kamerlid Koen Metsu roept staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) op om humanitaire visa te verlenen aan gewonde en invalide Syrische Koerden. Dat schrijft De Morgen.

Koen Metsu (N-VA) en Georges Dallemagne (cdH) reisden naar het Koerdisch gebied in Noordoost-Syrië, waarbij ze de Federatie voor Gewonden in Qamishli bezochten. Daar ontmoetten ze verschillende gewonde en invalide soldaten die gewond raakten in gevechten tegen Islamitische Staat of door Turkije gesteunde jihadisten.

Visa voor gewonde Syrische Koerden

Metsu en Dallemagne hebben een lijst met vijftig namen van gewonden. Via een voorstel van resolutie willen ze dat de regering die dossiers evalueert en de gewonden laat verzorgen in België, weliswaar na een veiligheidscheck door de militaire inlichtingendienst.

“De eerste stap tegen het terrorisme is er zijn voor de slachtoffers”, zegt Metsu in De Morgen. “Ik denk dat we visa kunnen geven voor hen die de grootste medische zorg nodig hebben. Het kost ons niks: de Koerden willen zelf betalen voor de medische hulp.”

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) zegt “niet licht” om te gaan met humanitaire visa, al is hij niet principieel tegen. “De toekenning van zulke visa moet weloverwogen gebeuren en niet onzorgvuldig zoals in het verleden wel gebeurde”, klinkt het.