In een persbericht ontkent de Moslimexecutieve, de officiële vertegenwoordiging van de islam in België, dat sommige van haar leden Marokkaanse spionnen zouden zijn. Vrijdag raakte bekend dat de Brusselse Grote Moskee wellicht geen erkenning krijgt. Op aangeven van de Staatsveiligheid gaf minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) een negatief advies.

“Wij weerleggen alle beschuldigingen van pseudo-inmenging door het buitenland en spionage, die volkomen ongegrond zijn.” Zo valt te lezen in het persbericht van de Moslimexecutieve. Volgens de Staatsveiligheid worden enkele bestuursleden betaald door de Marokkaanse overheid, maar de Executieve ontkent dat. “Hier zitten geen spionnen, daar steek ik mijn hand voor in het vuur”, zegt woordvoerder Tahar Chahbi aan VRT NWS.

“De uitspraken van de minister schenden openlijk de vrijheid van godsdienst, het principe van neutraliteit en het principe van scheiding tussen kerk en staat”, klinkt het bij de Executieve. 

Volgens minister Van Quickenborne zitten er te weinig vrouwen in de Moslimexecutieve. “Daar moet de minister zich niet mee bemoeien. Als hij dat bij ons doet, moet hij dat ook doen bij de Joodse gemeenschap en bij de katholieke kerk. Ik zie geen vrouwelijke priesters. Waarom moet hij zich nu moeien met de vertegenwoordiging van vrouwen in de Executieve? Vrouwen zijn vertegenwoordigd en zijn gerespecteerd.”