In een bomaanslag in Kaboel, de hoofdstad van Afghanistan, vielen zeker 9 doden en 15 gewonden. Er is ook een Afghaans parlementslid gewond geraakt. De Taliban liet een bomauto exploderen. De aanval was waarschijnlijk gericht was op het parlementslid.

Volgens een bron van Al Jazeera wa  s het een zeer krachtige explosie. De bomauto explodeerde in een normale woonwijk. De huizen in die wijk hebben zware schade geleden, net als de vele wagens en winkels. De wijk had geen strategische waarde voor de Taliban. Of het was willekeurige terreur, of de aanval was gericht op het parlementslid, wiens konvooi net passeerde toen de bom afging. Volgens de eerste berichtgeving zijn meerdere wagens zelfs in brand gevlogen. Dikke, zwarte rook was tot ver te zien.

Deze aanval is nog maar eens bewijs dat het geweld tussen de overheid en de Taliban opnieuw enorm toeneemt. Eerder dit jaar probeerden de Verenigde Staten, de Afghaanse overheid en de Taliban nog tot een vredesakkoord te komen. Elke poging faalde echter. Beide kanten bleven met de vinger wijzen, de Taliban brak meerdere keren de verdragen, gevangenen werden niet uitgewisseld zoals afgesproken…

IS nu ook actief, vredesgesprekken gaan door

Afgelopen vrijdag vond er ook een aanslag plaats. Daar vielen 15 doden. 11 van de 15 doden waren kinderen. De agressie van de Taliban lijkt niet te stoppen. Het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken gaf zelfs cijfers vrij van de laatste 3 maanden: 35 zelfmoordaanslagen en 507 bomaanslagen werden uitgevoerd. Daarbij kwamen 487 mensen om het leven en meer dan 1.000 mensen raakten gewond.

Daarnaast is ISIS ook steeds actiever in het land. Enkele aanvallen in Kaboel werden zelfs opgeëist door de Islamitische Staat. Zo werd een Amerikaanse legerbasis zelfs beschoten met raketten. Volgens de NAVO vielen geen gewonden of doden bij dat incident. De vredesgesprekken gaan ondanks het geweld wel door, maar lijken nergens naartoe te gaan.