Volgens minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) is er met oudejaar mogelijk nog meer risico op rellen in Brussel dan de voorbije jaren. Dat heeft ze zondagmiddag gezegd in VTM Nieuws.

De voorbije jaren vonden met oudejaar telkens rellen plaats in Brussel, waarbij onder meer auto’s in brand werden gestoken. “Dit jaar is er mogelijk nog meer risico”, aldus Verlinden. De minister benadrukt dat de politie op het terrein aanwezig zal zijn. Ze woonde daarover al een briefing bij van de Brusselse ordediensten.

Volgens minister Verlinden is ook op oudejaar waakzaamheid geboden. “Buitenlandse voorbeelden hebben aangetoond dat één avond genoeg kan zijn om de besmettingscijfers de verkeerde kant uit te sturen.”

“Het moet nu eens gedaan zijn”

De minister betreurt dat sommige mensen, ondanks de hogere boetes voor lockdownfeestjes, de coronamaatregelen nog steeds niet respecteren. “Een aantal mensen zetten hun eigen individuele beleving boven het collectieve en de solidariteit die we nodig hebben om het virus te verslaan. Het moet nu eens gedaan zijn.”

Daarmee reageert ze onder meer op de bijeenkomst met 77 aanwezigen in een Antwerpse synagoge zaterdagavond. Volgens de joodse gemeenschap was deze bijeenkomst niet in strijd met de wet, omdat er geen limiet is op het aantal individuele bezoekers.

“Ik betreur dat men zoekt naar interpretaties van het ministerieel besluit die ik als ‘juridisch geneuzel’ zou willen omschrijven. Men weet heel goed dat we een compromis moeten zoeken tussen enerzijds het beheersen van de gezondheidscrisis en aan de andere kant de vrijheid van eredienst”, besluit Verlinden.