Volgens minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) wordt het vliegverkeer uit het Verenigd Koninkrijk mogelijk voor twee weken stilgelegd als gevolg van de nieuwe covid-variant die daar is opgedoken. Dat zegt ze in De Ochtend op Radio 1.

“We hebben gisteren op korte termijn aan de noodrem moeten trekken en maatregelen genomen die gelden voor 24 uur”, zegt Verlinden over het tijdelijke inreisverbod dat dit weekend inging. “We volgen dat vandaag verder om om zo snel mogelijkheid meer duidelijkheid te creëren. En er is Europees overleg nodig om ervoor te zorgen dat we de juiste maatregelen nemen. Het heeft geen zin om één grens te sluiten als mensen via andere open grenzen wel binnen kunnen.”

Mogelijk wordt het vliegverkeer uit het Verenigd Koninkrijk tot 6 januari stilgelegd. “Een periode van 1 of 2 weken is voor mij realistisch, maar we moeten eerst onderzoeken welke impact die nieuwe variant heeft”, zegt de minister.

“Soms dwingt het virus ons om maatregelen te nemen die we niet konden voorspellen en die zeer snel in werking moesten treden om erger te voorkomen”, klinkt het verder. “Zoals gisteren. Het virus zou veel besmettelijker zijn, niet dat je er zieker van wordt, maar het gaat veel sneller over van mens op mens. We krijgen dan veel meer besmettingen, meer ziekenhuisopnames, meer druk op de intensieve zorg. Dat moeten we vermijden.”