Nadat een nieuwe, meer besmettelijke variant van het coronavirus ook in Nederland is opgedoken, heeft de regering het vliegverkeer vanuit het Verenigd Koninkrijk verboden. Het verbod geldt zeker tot 1 januari. Ook bij ons is de mutatie al opgedoken. Dat schrijft onder meer VRT NWS.

Volgens de Britse premier Boris Johnson is de nieuwe variant “mogelijk tot 70 procent meer besmettelijk”. Om de verspreiding van deze virusvariant te voorkomen, heeft de Nederlandse regering het vliegverkeer vanuit het VK verboden. “Het kabinet is zich bewust van het feit dat het instellen van een vliegverbod een zeer zware maatregel is, maar acht deze maatregel gerechtvaardigd gelet op de situatie”, klinkt het.

In Londen en het zuidwesten van Engeland zijn sinds zondagochtend strenge lockdownmaatregelen van kracht om de snelle verspreiding van de virusvariant af te remmen. Reizen tussen Schotland en andere delen van het VK is verboden.

Ook bij ons opgedoken

Marc Van Ranst zei gisteren in ‘Het Journaal’ dat de nieuwe variant ook bij ons al is opgedoken. “We zagen de voorbije maanden 4 gevallen in een steekproef van een kleine 2.000 stalen in ons labo. Dat is nog niet veel.”

“Virussen veranderen elke dag een klein beetje. Normaal gezien heeft dat weinig invloed, soms wel. Wanneer ze veranderen, worden ze liever meer overdraagbaar dan meer ziekteverwekkend. Dat is nooit het doel van het virus.”

“We moeten zeker zijn dat met die veranderingen de testen blijven werken. En we willen ook weten, wanneer het vaccin gegeven wordt, welke rare veranderingen in het virus ervoor zorgen dat mensen toch nog ziek worden”, aldus Van Ranst.