Marc Van Ranst zou de avondklok wel willen vervroegen. Dat zou een mogelijkheid zijn om volgens hem om de lockdownfeestjes tegen te gaan. Dat zei hij op VTM NIEUWS. Momenteel is die avondklok in Vlaanderen nog middernacht. 

Marc Van Ranst betreurt het dat enkelen zich niet aan de maatregelen willen houden. Door die mensen willen de cijfers maar niet dalen. “Dan zijn extra maatregelen nodig,” zegt Van Ranst. “Jammer dat het dan de meerderheid raakt die wel hun best doet. Maar een kleine harde kern weigert zich aan de maatregelen te houden en dan moeten er misschien extra maatregelen komen.”

Een nieuwe strenge lockdown zoals eerder dit jaar hoeft niet perse, maar “dan moet iedereen de maatregelen de volle 100 procent naleven en niet maar 90. Elke maatregel die er nu nog bijkomt is hoe dan ook moeilijk. De avondklok naar 20:00 vervroegen zoals in Frankrijk of Duitsland is een mogelijkheid om bijvoorbeeld lockdownfeestjes te vermijden.”

Of die vervroegde avondklok er zal komen, is onduidelijk. “Iedereen weet dat de toestand ernstig is. Maar het is te vroeg om vooruit te lopen en eerst alle mogelijkheden te overwegen die er zijn. Zou iedereen zich aan de regels houden, zouden de cijfers wel dalen. Heel spijtig. Onze bevolking is ondertussen genoeg geschoold om te beseffen dat de huidige situatie niet goed is.”