De Franse president Emmanuel Macron wil een referendum organiseren over een voorstel om milieubescherming en de strijd tegen klimaatverandering in de Franse grondwet op te nemen.

Een burgerpanel rond het klimaat lanceerde in juni een reeks voorstellen, waaronder een voorgestelde wijziging van de grondwet om daarin klimaatverplichtingen op te nemen. Het voorstel zou bovendien van ‘ecocide’ – het vernietigen van de natuur – tot misdaad maken. Het panel bestaat uit 150 willekeurig gekozen Franse burgers.

De Franse president Emmanuel Macron kondigde gisteren aan dat hij een referendum zou organiseren over het voorstel. Het voorstel tot referendum moet wel eerst door de Franse Assemblée worden goedgekeurd.

De vorige keer dat in Frankrijk een referendum organiseerde was in 2005. Toen vroeg men aan de Franse kiezer of zij voorstander waren van een EU-grondwet. Dat voorstel werd toen overtuigend weggestemd.