De politie van politiezone Rhode & Schelde controleerde donderdagnacht omstreeks 1u30 ter hoogte van de afrit Melle van de R4 een voertuig met Franse nummerplaat. Aan boord troffen de agenten 5 passagiers aan die op weg waren naar een fuif in een luxevilla in Melle, die een 18-jarige Fransman had gehuurd via AirBnb. Ter plaatse trof de politie 21 Fransen en een Belg aan. Via een smoesje hadden ze de verhuurder van de AirBnb overtuigd de villa te verhuren. Op korte tijd richtten de feestende Fransen voor duizenden euro’s schade aan.

Toen de politie ter plaatse arriveerde stelden ze vast dat er in en rond de luxueuze vakantiewoning meerdere personen aanwezig waren. De politie vroeg en kreeg van de parketmagistraat toestemming om de villa te betreden.

In de villa trof de politie nog eens 15 personen aan. In de tuin bevonden zich nog 7 andere personen. Alle aanwezigen hadden de Franse nationaliteit, uitgezonderd één persoon met de Belgische nationaliteit. In de woning zijn ook meerdere capsules met lachgas aangetroffen. 

Burgemeester van Melle Dirk De Maeseneer (CD&V) reageert verontwaardigd. “We voeren hier zeker geen heksenjacht in onze gemeente. Maar wat hier gebeurde kan ik alleen maar onverantwoord gedrag noemen en ten strengste veroordelen.”

18-jarige organisator huurt woning onder vals voorwendsel

De woning bleek verhuurd aan een 18-jarige jonge Fransman uit de buurt van Rijsel. Volgens het parket gebeurde dat via Airbnb. Die had de villa lastminute gehuurd via AirBnb en slaagde erin om de verhuurder onder een vals voorwendsel te overtuigen vanop afstand toegang te verschaffen tot de woning.

“Hij heeft ons wijs gemaakt dat hij de woning wou huren omdat hij op zakenreis was met een collega. We geloofden hem, maar we zijn daarin naïef geweest”, klinkt het bij de verhuurder die liever anoniem blijft. 

De man die het feestje organiseerde is gearresteerd. Het parket zal hem onmiddellijk dagvaarden voor de coronazitting van 27 januari 2021 van de politierechtbank Oost-Vlaanderen, afdeling Gent. De andere aanwezigen kregen elk een voorstel tot minnelijke schikking van 750 euro. Bij niet-betaling zullen ook zij door het parket gedagvaard worden. 

Luxueuze woning met wellnesscomplex, sauna, zwemvijver en warm waterbad

Volgens onze informatie gaat het om een “authentieke, idyllische villa voor groepen tot 32 personen”. Het koppel dat de woning aanbiedt op AirBnb prijst ze aan als “geknipt voor familietrips, vriendenreünies en gezin- en bedrijfsuitstapjes”. Er is ook parking voor 12 wagens. 

Aan luxe en comfort ontbrak het de Franse gasten dus geenszins. De woning die ze hadden uitgekozen beschikt over een grote tuin met een compleet wellnesscomplex, een sauna, zwemvijver en een warm waterbad. De normale verhuurprijzen van de villa variëren in het hoogseizoen tussen de 745 euro en 945 euro per nacht. Maar de markt voor grote vakantiewoningen is momenteel in elkaar gestuikt dus zijn er kortingen bespreekbaar.

Hierdoor vormen verhuurders van grote vakantiewoningen een aantrekkelijk doel voor feestvierders die op zoek zijn naar een discrete plaats om te fuiven. “Zonder de snelle tussenkomst van de politie was de ravage wellicht nog groter geweest”, klinkt het bij de verhuurder.

De komende tijd is de villa sowieso niet beschikbaar voor verhuur. “De ravage is te groot en het kost ons nog wel enige tijd om die te herstellen,” zucht hij.