De Amerikaanse stad Boston verwijderde een standbeeld van oud-president Abraham Lincoln en een knielende zwarte man. Tegenstanders vonden het standbeeld, dat Lincoln toont terwijl een zwarte man zijn schoenen poetst, een teken van “blanke dominantie en superioriteit”. Dat meldt HLN.
Nochtans was het net Lincoln, die als president tijdens de burgeroorlog in de 19de eeuw voorkwam dat het agrarische zuiden zich afscheidde. Daarmee zorgde Lincoln ook voor de afschaffing van de slavernij.
Toch besliste bij een stemming een meerderheid van de inwoners van Boston dat het standbeeld weg moest. Tegenstanders redeneerden dat het beeld de “kwetsende vooroordelen jegens de Afro-Amerikanen” bestendigt en dat het bijdraagt aan het onderschatten van hun rol “in de strijd voor de vrijheid van de natie”.
De beeldenstorm in de VS ontstond na protesten tegen politiegeweld en racisme na de dood van de zwarte verdachte George Floyd. Ook bij ons zorgde dit voor gelijkaardige politiek correcte reacties, onder meer tegen beelden van Leopold II.
De initiatieven worden in linkse kringen met open armen ontvangen en verdedigd. In rechts-conservatieve kringen ziet men het als een te ver doorgeslagen invloed van de critical race theory.
Euh, nee, dat was niet de reden. De specifieke uitbeelding van de zwarte man was zelfs al controversieel in de negentiende eeuw (zie opmerkingen Douglass in 1876). Met “critical race theory” heeft dat niets te maken.https://t.co/c6mvPkvZJJ
— Arbiter (@ArbiterOfTweets) December 30, 2020