De leden van Forum voor Democratie (FvD) mogen via een digitaal referendum beslissen of ze Thierry Baudet nog als partijleider willen. Het resultaat van de stemming is bindend.

De leden kunnen vanaf donderdagavond 18 uur hun stem uitbrengen, zo meldt de partij op haar website. Als Baudet het haalt, zal hij een voordracht indienen voor een nieuwe partijbestuur. Hij kan daarvoor rekenen op zijn bondgenoot Olaf Ephraïm. De twee zullen dan ook een nieuwe kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen opstellen.

Als de leden vinden dat Baudet mag vertrekken, zullen de overige bestuursleden een nieuw bestuur voordragen. Er komt dan ook een ledenvergadering waar de samenstelling van het bestuur wordt verkozen.

Extern IT-bedrijf

De partij doet voor de uitwerking van het referendum een beroep op ‘BigPulse’, een “betrouwbaar internationaal opererend en gecertificeerd extern IT-bedrijf”, zo luidt het. Het resultaat van de stemming wordt na het sluiten van de stembus zo snel mogelijk bekendgemaakt via de sociale media.

De rel binnen Forum voor Democrate ontstond na het uitlekken van antisemitische berichten binnen de jongerenafdeling van de partij.