CD&V-voorzitter Joachim Coens pleit voor een hervorming van de Belgische staatsstructuur naar “Zwitsers model”. Dat zegt hij in een kerstinterview met Newsweek.

Coens noemt het de erkenning van PS-voorzitter Paul Magnette, “dat er toch iets moet gebeuren aan de structuur van het land”, een zeer goeie zaak. Magnette lanceerde enkele weken geleden opnieuw een voorstel voor een nieuwe staatshervorming, met vier deelstaten (Vlaanderen, Brussel, Wallonië en een Duitstalig gewest).

Zelf pleit Coens voor een “Zwitsers model”. “Dat is een positief verhaal, iedereen percipieert Zwitserland als een volwassen beeld, als een natie die elkaar vindt, maar met een heel grote verscheidenheid”, klinkt het. “Met belangen voor de gemeenschappen, voor de gewesten zoals we die hier anders noemen dan zij. Daar kantons, enzovoort. Er zit daar wat in, dus ik denk dat we naar een model moeten gaan dat kan landen.”

“Het verschil tussen Zwitserland en België is bijvoorbeeld dat men andersom redeneert”, zegt Coens. “Daar zegt men: ‘De kantons hebben het en ze geven aan het federale’. Terwijl wij zeggen: ‘Federaal heeft het en zij brengen het naar de gemeenschappen of de gewesten’. Misschien moeten we dat echt wel omdraaien en dan zien: ‘Wat is nu onze ambitie om samen te doen?’ En daar dan ook wel een zekere hiërarchie soms te aanvaarden, omdat je gekozen hebt om het samen te doen.”