Italië, één van de zwaarst getroffen landen door het coronavirus, zal het merendeel van de miljarden dat het krijgt uit het coronaherstelfonds van de Europese Unie spenderen aan ‘gendergelijkheid’ en ‘ecologische transitie’. Slechts een minimale fractie van het geld gaat effectief naar de gezondheidszorg.

Italië krijgt naar verwachting meer dan 200 miljard euro toegewezen uit het Herstelfonds van de Europese Unie, dat werd opgezet om landen die zwaar getroffen werden door het coronavirus te helpen.

Intussen geraakte bekend hoe de centrumlinkse regering in Rome de vele miljarden van het coronaherstelfonds wil spenderen. Het meeste geld – 74,3 miljard euro – wordt besteed de ‘ecologische transitie’. Daarna volgt ‘digitalisering’, met 48,7 miljard euro. ‘Infrastructuur’, ‘onderwijs’ en ‘gendergelijkheid’ krijgen respectievelijk 27,7, 19,2 en 17,1 miljard euro. Helemaal op het einde van het rijtje komt ‘gezondheidszorg’, dat slechts 9 miljard euro ontvangt.

De kwestie werd op Twitter aangekaart door senator Franco Zaffini, lid van het rechts-conservatieve Fratelli d’Italia. “Gezondheidszorg 9 miljard, gendergelijkheid 17. Geen misverstand”, schrijft hij.