De Italiaanse burgers zullen hun woonplaats niet mogen verlaten op 25 en 26 december en 1 januari. Dat kondigt de regering van premier Conte aan. Daarnaast zal van 21 december tot 6 januari een reisverbod gelden tussen de verschillende Italiaanse regio’s.

Italië is momenteel opgedeeld in drie verschillende risicozone’s. Deze worden met drie verschillende kleurencodes, rood, oranje en geel, van elkaar gescheiden. Het land zal in de kerstperiode twee weken een verbod invoeren voor reizen tussen de verschillende zones. Enkel voor mensen die noodzakelijk voor werk of voor een medische procedures naar een andere zone moeten reizen wordt een uitzondering gemaakt.

Op de feestdagen zelf zullen nog strengere regels worden toegepast in het land. Zo zullen ze op eerste en tweede kerstdag en op nieuwjaarsdag hun woonplaats niet verlaten. Vermoedelijk zullen de maatregelen nog strenger worden. Om buitenlandse skiërs te vermijden wordt bovendien een verplichte quarantaineperiode van tien dag ingevoerd voor mensen die terugreizen vanuit het buitenland.