In Israël, zijn meer dan een kwart miljoen inwoners sinds de start van de nationale vaccinatiecampagne begin deze week reeds gevaccineerd. De Israëlische premier Netanyahu kondigde intussen aan dat aan een tempo van gemiddeld 150.000 gevaccineerde burgers per dag, binnen de maand meer dan 2 miljoen Israëli’s 2 doses van het coronavaccin zullen gekregen hebben. Zo wil hij het land snel uit de coronacrisis krijgen. Dat meldt Times of Israël. Voor ons land verwacht men dat de laatste vaccinatiefase 2 pas start tegen de zomer en mogelijk tot september duurt. 

Premier Netanyahu sprak dit weekend met een aantal CEO’s van farmaceutische bedrijven en vroeg om het tempo waarmee ze het vaccin uitleveren op te drijven. De Israëlische premier preciseerde niet met welke bedrijven hij had gesproken, maar maakt zich sterk dat zijn verzoek zal ingewilligd worden.

“Eens we deze fase achter de rug hebben, kunnen we binnen de 30 dagen uit de  coronaviruspandemie komen, de economie terug openen en opnieuw dingen doen die geen enkele andere staat kan doen,” klonk het bij Netanyahu. 

De Israëlische minister van Volksgezondheid Yuli Edelstein verklaarde zaterdagavond dat hij deze week nog zou proberen om alle leerkrachten te vaccineren. Dit om hen snel te helpen beschermen, aangezien in Israël de scholen open blijven tijdens de nationale lockdown.

1,2% van de bevolking in het Verenigd Koninkrijk is al gevaccineerd

In een laatste update vrijdagochtend deelde het Israëlisch ministerie van Volksgezondheid mee dat inmiddels bijna 210.000 medische hulpverleners, Israëli’s ouder dan 60 en bewoners van bejaardentehuizen het vaccin hadden gekregen.

Volgens de door de Universiteit van Oxford beheerde website “Our World in Data” is Israël op 26 december wereldwijd de sterkste groeier wat betreft het aantal vaccinaties per capita, met 2,41%. In absolute cijfers komt Bahrein op de eerste plaats.

Daar is momenteel al 3% van de bevolking gevaccineerd. Het Verenigd Koninkrijk is het eerste Europese land in het rijtje met 1,2% van de bevolking gevaccineerd. Ons land komt voorlopig nog niet voor in het rijtje. Eerste indicaties gaven aan dat het zou kunnen duren tot augustus of september 2021 vooraleer de laatste Belg zijn vaccin zou ontvangen hebben.

Op 3 december verklaarde Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) in het Journaal nog, dat hij zich “op een precieze timing voor de afwikkeling van de hele operatie niet wil laten vastpinnen, omdat het een heel ingewikkelde operatie is waarbij de overheid sterk afhankelijk is van de leveranciers”

Hij sprak toen de vrees uit “dat we hier een heel jaar mee bezig zullen zijn”.  Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) had toen nog hoop dat “voor de zomer 4 miljoen Belgen ingeënt kunnen worden”.  

Vaccinatiestrategie België

In ons land is al meegedeeld dat de vaccinaties in fasen zullen gebeuren, afhankelijk van het beschikbare aantal vaccins. 

In de eerste fase 1a zullen 600.000 dosissen van het Pfizer/BioNtech-vaccin, mogelijk  beschikbaar vanaf begin januari, dienen voor de bewoners van de woonzorgcentra en het zorgpersoneel. Die vaccins moeten bewaard worden op zeer lage temperatuur en zullen in de wzc’s en ziekenhuizen zelf toegediend worden. Met die eerste vaccins, ongeveer 600.000 dosissen zullen dus maximum 300.000 mensen een vaccin kunnen ontvangen. Dat zou in januari en februari gebeuren.

In fase 1b, geschatte timing maart en april, zullen vaccins die ook op lage temperatuur, bijvoorbeeld in de koelkast, bewaard kunnen worden, gebruikt worden voor naar schatting twee miljoen 65-plussers en risicopatiënten. Dat zal gebeuren in triage- en vaccinatiecentra. Die zullen volgens afnemende leeftijd aan bod komen, te beginnen met 80-plussers, de groep met het hoogste risico. Pas daarna kunnen 45-65 jarigen met onderliggende aandoeningen (obesitas, diabetes, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, …) een vaccin krijgen.

De tweede fase kan pas starten als een voldoende voorraad vaccins beschikbaar is. Pas dan komen ook de laagrisicopatiënten in aanmerking. Hoe die timing er in detail uitziet is verre van zeker. De hoop bij het FAGG is dat tegen maart-april – als alles goed gaat – een versnelling in de productie van de vaccins zal kunnen gebeuren en dan kunnen in principe verschillende fases tegelijk plaatsvinden. Maar bij de aankondiging was er sprake dat deze fase pas zou starten vanaf de zomer en tot augustus september zou duren.