Vandaag maakte Iran bekend dat het Ruhollah Zam, een Iraanse journalist die al een tijdje in Frankrijk woonde, geëxecuteerd heeft. Frankrijk reageert geschokt en woedend op die “barbaarse en onaanvaardbare daad” van het Iraanse regime. Dat meldt het Nederlandse AD

Ruhollah Zam vluchtte jaren geleden naar Frankrijk, waar hij asiel kreeg en sindsdien in ballingschap leefde. Hij ontvluchtte zijn thuisland Iran omdat hij daar vervolging riskeerde vanwege zijn kritiek op het Iraanse regime. Volgens Iran was de journalist één van de organisatoren van demonstraties tegen de Iraanse regering.

De man vluchtte dus weg en leefde al een tijdlang in de Franse hoofdstad Parijs, maar in 2019 werd hij naar Irak gelokt, opgepakt en uitgeleverd aan Iran. Vandaag maakte de Iraanse staatstelevisie plots bekend dat Ruhollah Zam zaterdagochtend werd opgehangen, nadat het Iraanse hooggerechtshof hem kort daarvoor ter dood veroordeelde vanwege ‘misdaden tegen de Islamitische Republiek’. 

Frankrijk reageert geschokt. “Frankrijk veroordeelt in de sterkst mogelijke bewoordingen deze ernstige schending van de vrije meningsuiting en persvrijheid in Iran”, stelt het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring. “Dit is een barbaarse en onaanvaardbare daad die indruist tegen de internationale verplichtingen van het land.”

Het verhaal doet denken aan dat van VUB-gastdocent Ahmadreza Djalali, die sinds 2016 in een Iraanse gevangenis zit en er ter dood veroordeeld werd. Vorige week nog leeg de docent geëxecuteerd te worden, maar die geplande executie werd naar verluidt uitgesteld vanwege diplomatieke druk. Iran zou de docent willen ruilen voor een Iraniër die in een Belgische gevangenis zit voor het plannen van een terreuraanslag.