Vrijdag is in het Zwitsers parlement een wetsvoorstel goedgekeurd dat het huwelijk van mensen met hetzelfde geslacht toelaat. De partij van de Federale Democratische Unie, tegenstanders van de wet, heeft aangekondigd een referendum aan te vragen zodat de Zwitsers zelf kunnen beslissen over de wet.

In 2013 werd door de Zwitserse Groene Liberale Fractie voor de eerste maal een ontwerp ingediend die het homohuwelijk toelaat in het land. Tot nu toe konden koppels van het zelfde geslacht enkel een “geregistreerd partnerschap” aangaan. Deze bevatte enkele rechten minder dan het huwelijk. Naast de toelating op het huwelijk zullen lesbische koppels bovendien vanaf nu toegang krijgen tot spermadonatie. 

De Federale Democratische Unie heeft ondertussen al een referendum tegen het wetsvoorstel aangekondigd. “Op deze manier hebben de Zwitsers het laatste woord”, klinkt het. De partij heeft vooral last met het feit dat het parlement de wet wil doorvoeren zonder de grondwet te wijzigen. Daarnaast bestaat er ook veel controverse rond de invoering van de spermadonatie voor lesbische koppels.