Groen en sp.a willen van elke bebouwde kom in Vlaanderen een zone 30 maken. Dat kondigen ze aan in De Zondag. Momenteel is 50 kilometer per uur de norm, en vormt een snelheidslimiet van 30 kilometer per uur de uitzondering.

Vlaams parlementsleden Annick Lambrecht (sp.a) en Stijn Bex (Groen) willen die logica nu omdraaien. Ze dienen samen een voorstel van decreet in dat van 30 kilometer per uur in de bebouwde kom de norm maakt. In veilige omstandigheden kan de snelheidslimiet wel nog worden verhoogd naar 50 kilometer per uur.

“Dit kan een stap zijn naar meer verkeersveilige dorps- en stadskernen”, klinkt het bij Lambrecht. “Nog te vaak zijn zwakke weggebruikers de eerste slachtoffers bij ongevallen. Door de zone 30 uit te breiden naar alle bebouwde kommen daalt de kans op ernstige ongevallen aanzienlijk.”

“Minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) legt de verantwoordelijkheid om een zone 30 in te voeren bij de gemeenten. Maar zo gaat het te traag, en vaak werkt haar administratie tegen”, zegt Bex. “Ook in ons voorstel blijven de gemeentebesturen aan zet, maar we draaien de logica om. Vijftig kilometer per uur kan alleen nog waar het veilig is.”

1 REACTIE